Törvényjavaslat

2018.06.21. 12:03

Jelentősen eshet a Zwack bevétele

A népegészségügyi termékadó változása érezhető drágulást hozhat

Önmagában a 20 százalékos adóemelés is negatív hír a Zwack részvényeseinek, de az adómentesség megszüntetése akár milliárdos bevételkiesést is okozhat.

A kormány adótörvényekkel kapcsolatos módosítási javaslatai között szerepel, hogy átlagosan 20 százalékkal nő az alkoholos italok népegészségügyi termékadója. A Zwackra nézve ez rendkívüli negatív hatásokkal járhat. Bár az intézkedés a többi piaci szereplőre is vonatkozik, de

a gyomorkeserűk piacán a domináns piaci szerep miatt az átlagosnál kedvezőtlenebb az intézkedés.

A piaci szereplőknek két lehetőségük van. Az egyik az áremelés, ami keresletcsökkenéshez vezethet, a másik, hogy az adóemelésnek csak egy részét érvényesítik az árakban, ami az eredményességet csökkenti.

A Zwack által gyártott és forgalmazott termékek zöme a 35-45 alkoholfokos kategóriába tartozik. Itt a korábbi literenkénti 700 forintról 850 forintra emelkedik a népegészségügyi termékadó. Ez önmagában is ártól függően néhány százalékos áremelkedést okozna, de a társaságra nézve sokkal kedvezőtlenebb, hogy a módosítási javaslat szerint a kivételek is eltűnhetnek

– mondta a Világgazdaság kérdésére Rátkai Orsolya.

Az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője kiemelte: eddig a pálinkák és a gyógynövénytartalmú italok után nem kellett megfizetni a szóban forgó adótípust, de most változott a helyzet. A módosítással az Európai Unió diszkriminatív adózás miatti eljárását kerülheti el Magyarország.

A pálinkák és a gyógynövénytartalmú italok után ezt követően 850 forint adót kell fizetni, ami látványos, csaknem 20 százalékos áremelkedést okozhat egyes termékeknél, ha a gyártó teljes mértékben a fogyasztókra terheli az adót. A kereslet visszaesése és a helyettesítési hatás a nagy kérdés. Árbevételi oldalon 10 százalék feletti is lehet a csökkenés a társaságnál. A helyettesítési hatás pedig még kevésbé megjósolható. Aki eddig gyomorkeserűt vagy pálinkát fogyasztott, az várhatóan nem tér át egy áremelés miatt a borokra – fűzte hozzá az elemző.

Vélhetőleg a legális mennyiségű házi pálinkafőzésre sem térnek át többen a drágulás miatt.

Inkább a szürke- és a feketegazdaságban jelentkeznek hatások a szakértő szerint. A hazai éves 4,4 millió literes gyomorkeserű-piacból nagyjából 3 millió litert tehet ki az Unicum.

Borítókép: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában