Jelentős bevétel

2017.12.13. 06:33

Ezermilliárdot hozott az útdíj a költségvetésnek

A teherautók elektronikus útdíjfizetési rendszerének 2013-as bevezetése óta az e-matrica-bevétellel együtt az év végéig ezermilliárd forint folyik be ebből a forrásból a központi költségvetésbe – mondta a Világgazdaságnak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Börzsei Tibor a lap szerdai számában megjelent interjúban beszélt arról is, hogy gyakorlatilag minden útszakaszon tapasztalható forgalomnövekedés, az ország tranzitszerepéből adódóan ez a gyorsforgalmi szakaszokon jelenik meg a leginkább. Az M0-son ma már annyi az autó, hogy lassan a kibővített kapacitását is meghaladja a forgalom – mondta.

Az e-matricás rendszerben a magyarok körében alig 0,2 százalék a jogosulatlan úthasználó, a külföldiek körében pedig másfél százalék. Az e-matrica értékesítéséből bruttó 76 milliárd forint bevételt terveztek idén, ebből eddig 65,1 milliárd folyt be. Arra számítanak, hogy az év végéig 7-8 százalékkal meghaladja majd az egy évvel korábbi összeget – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában