Növekvő bérek

2022.12.22. 06:30

Minden tekintetben csúcson van a hazai munkaerőpiac

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan egyedül Magyarországon nő a reálkereset az idén.

A MegaWatt Villamosipari Kft. üzeme a nyergesújfalui ipari parkban 2021. július 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Hazánkban a munkaerőpiac a legfrissebb adatok szerint is minden tekintetben csúcson van. Már öt hónapja több mint 4,7 millióan dolgozunk, a foglalkoztatottak közül már nyolc hónapja több mint 2,2 millió a nők száma. Az augusztus–októberi időszakban átlagosan 174 ezer munkanélküli volt, és a 20–64 éves inaktívak száma a harmadik negyedévben 950 ezer fő alatt volt. A 20–64 éves korúak foglalkoztatási rátája már nyolcvan százalék felett van, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalékot ér el. Mindegyik mutatónk jelentősen jobb az Európai Unió és az OECD országok átlagánál is – ismertette Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Magyar Nemzettel.

Szalai Piroska jelezte: ahogy a járvány alatt is felgyorsult a munkaerőpiac átalakulása, úgy most, a háborús energiaválság hatására is szinte biztos, hogy újabb hatalmas változások várhatóak. 

Lesznek területek, ahol jelentős bővüléssel kell számolni, például minden olyan területen, amely összefügg az energiatakarékos megoldások kialakításával mind a lakosság, mind a vállalkozások szintjén, valamint várhatóan a high-tech szféra bővülésének üteme sem csökken. Sajnos azonban azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak lépést tartani a kihívásokkal, nem tudják a termelékenységet javítani, azok nagy bajba kerülhetnek.

Az idei évet értékelve kijelenthető, hogy nagyon jól helytálltunk, Magyarország jobban teljesített, mint a nálunk jóval erősebb gazdaságú országok.

Az OECD megállapításaival egybecseng a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) nemrégiben közzétett jelentése, amely megállapítja, hogy Európában és Amerikában, valamint Afrikában a reálbérek csökkennek, Ázsiában, különösen Közép-Ázsiában és Kínában azonban nőnek – magyarázta a szakértő.

Mivel már ismeretes, hogy a január–novemberi időszakban 13,6 százalékkal emelkedtek meg átlagosan a fogyasztói árak, a keresetek minden mutatója szerint reálérték-növekedést produkálunk.

A környezetünkben nincs még egy ilyen ország, mindenhol csökkent már a keresetek vásárlóereje az év eleje óta – nyilatkozta Szalai Piroska. Szerinte a jövő évben is megvan az esélye annak, hogy nálunk a bérek értékét éves szinten ne, vagy csak jóval kevésbé eméssze fel az infláció, mint a környező országokban dolgozókét.

Egyrészt a magyar minimálbér jövőre is jelentősen emelkedik, a 16 százalékos emelés jelenleg az egyik legnagyobb a környezetünkben.

Szalai Piroska kitért arra is, hogy számos cégnél lezajlottak a bértárgyalások, és legtöbbjüknél két számjegyű alapbéremelésről állapodtak meg már év elejétől, majd év közepén újra terveznek emelést. Továbbá számos olyan béren kívüli új juttatást vezetnek be, ami a keresetet emeli.

További részletek a Magyar Nemzet cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában