Kelendő portékák

2022.12.24. 16:09

Aranykorukat élik a termelői piacok

A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.

Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Aranykorukat élik a termelői piacok hazánkban, az elmúlt években tucatjával jöttek létre az ország különböző pont­jain a helyi árusítóhelyek, amelyek egyre népszerűbb, megbecsültebb színterei a helyi termelők és vásárlók közösségének. Mindez részben annak köszönhető, hogy egyre több helyi termelő, kistermelő van az országban, illetve hogy a magyar emberek is egyre inkább keresik a hazai termékeket. A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.

Az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az elmúlt időszakban megháromszorozódott a termelői piacok száma Magyarországon. A tíz évvel ezelőtti százhúsz helyi piac mellett ma már több mint háromszáz helyszínen várják a vásárlókat a termelők.

A kormány még tíz évvel ezelőtt, 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. A jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok – a kereskedői piacokhoz képest – könnyített feltételekkel üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket. Az Agrárminisztérium javaslatára a kistermelők ráadásul ma már nemcsak a lakóhelyük negyven kilométeres körzetében és a fővárosban értékesíthetik portékáikat, hanem – a friss hústermékek kivételével – bárhol az országban kínálhatják a termékeiket. 

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában