Foglalkoztatás

2022.11.24. 23:27

Szeptemberben is nagymértékben nőttek a bérek Magyarországon

A kormányzati intézkedések továbbra is képesek ellensúlyozni az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 szeptemberében a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére is 17,8 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon, így a teljes alkalmazásban állók bére 504 100 forintot tett ki – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-vel.

2010. január–szeptemberéhez képest a bruttó bérek már több mint 150 százalékkal nőttek, azaz két és félszeresükre emelkedtek, 2022 első kilenc hónapjában pedig összességében 5,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az előző évhez viszonyítva – idézte a KSH adatait Nagy Márton.

A keresetek idei növekedéséhez hozzájárult a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése, valamint a közszférában végrehajtott béremelések, emellett a kormány árstopokkal védi a béreket a szankciós inflációtól – hangsúlyozta a miniszter.

A keresetek dinamikus növekedése szerinte rávilágít arra, hogy a kormányzati intézkedések továbbra is képesek ellensúlyozni az elhibázott brüsszeli szankciók gazdasági hatásait.

A kormány eddig 11 lépésből álló akciótervet dolgozott ki a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében.

Ennek keretében a kormány többek közt olcsó hiteleket tesz elérhetővé a vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Programon keresztül, kiterjesztette a kamatstop intézményét a kkv-kra és támogatási programot indított az energiaintenzív kkv-k számára. A kormány lépései hozzájárulnak, hogy a vállalkozások stabilan és versenyképesen működjenek. A jól teljesítő vállalkozások tudják ugyanis megtartani és meg is fizetni az alkalmazottakat – közölte Nagy Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában