Konferencia

2022.09.29. 15:00

Varga Judit: kiemelt feladat a magyar emberek és családok jogainak a védelme

A kormány kiemelt feladatának tekinti a magyar emberek és családok jogainak a védelmét, az állampolgárok mint fogyasztók jogainak az érvényre juttatását, ebben pedig fontos szerepe van az alternatív vitarendezési eljárásoknak – mondta az igazságügyi miniszter az V. Alternatív Vitarendezési Konferencián csütörtökön Budapesten.

Varga Judit igazságügyi miniszter felszólal az V. Alternatív Vitarendezési Konferencián 2022. szeptember 29-én

Forrás: Varga Judit Facebook-oldala

A Magyar Nemzeti Bank keretei között működő Pénzügyi Békéltető Testület által szervezett eseményen Varga Judit hozzátette, az ellentétek feloldására sokszor a klasszikus értelemben vett bíróság igénybe vétele nélkül is sor kerülhet, például a békéltető testületi, a választott bírósági vagy akár közvetítői eljárás keretében. Ezek az eljárások pedig nem csak ösztönzőleg hatnak az önkéntes jogkövetésre, de hozzájárulnak a bíróságok tehermentesítéséhez is.

Rámutatott, az alternatív vitarendezés célja, hogy érdemi, a bírósági eljáráshoz képest gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb megoldást nyújtson a fogyasztók számára, ezzel is szélesítve a fogyasztók jogérvényesítési lehetőségeit.

Varga Judit kiemelte: a viták békés rendezése, a konfliktusmentes mindennapok megteremtése nem csak a legaktuálisabb, de a legfontosabb kormányzati és társadalmi cél is ezekben a háborús időkben.

Magyarország kormánya elkötelezett a béke mellett, elítélik az orosz agressziót és kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Céljuk a béke megteremtése, mert hiszik, hogy ez a magyar emberek és egész Európa érdeke is – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Kitért arra, hogy az elszabadult energiaárak és a pénzromlás okozta problémák kezelése mellett 

a kormány elsődleges feladata a családok biztonságának megőrzése, ezért döntöttek a közelmúltban a rezsicsökkentés megvédéséről az átlagfogyasztásig és az árstopok meghosszabbításáról.

A fogyasztóvédelemért is felelős tárca vezetőjeként Varga Judit kifejtette, hogy 

a fogyasztóvédelmi politika 4 fő pillérre épült: a gyermekvédelemre, a digitális fogyasztóvédelemre, az egységes protokollok kialakításának támogatására és a fogyasztóvédelem elérhetővé tételére.

Hozzátette, a fogyasztóvédelem 2023-ra szóló ellenőrzési programjának fő vezérfonalát a gyermekvédelem adja. Az intézkedés célja egyebek mellett, hogy minél több területen fel tudjanak lépni a gyermekek felé irányuló tisztességtelen gyakorlatokkal szemben, valamint, hogy a gyermekeknek szánt veszélyes termékeket ki tudják vonni a forgalomból.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke elmondta: 

a Pénzügyi Békéltető Testület elé 2011. július 1. óta több mint 57 ezer ügy került. A fogyasztók többsége pénzpiaci szolgáltatásokkal és pénzforgalommal, azaz hitellel vagy például bankszámlával kapcsolatos ügyekben fordul a szervezethez. Ezt követik a biztosításokkal összefüggő jogviták.

Úgy vélte, a peren kívüli megállapodás előnyeit a pénzügyi békéltetés több mint 11 éves működése alatt a magyar pénzügyi szektor intézményi szereplői már felismerték: az intézmények és az ügyfelek kezdeményezésére az eljárások alatt és az azokon kívül megkötött egyezségek száma évről-évre nő.

Közölte, 

a testület 2014 óta 18 megyeszékhelyen működtet pénzügyi tanácsadói irodahálózatot, ahol ingyenesen adnak segítséget minden magyar állampolgárnak ahhoz, hogy a pénzügyi termékek közül helyesen tudjon választani.

Az MNB számos eszközzel segíti a pénzügyi fogyasztókat, hogy el tudjanak igazodni a pénzügyi piac által kínált különböző termékek és szolgáltatások területén. Példaként említette a jegybank részvételével létrehozott Pénziránytű Alapítvány tankönyveit, amelyekből a általános és középiskolások tanulhatnak a pénzügyekről.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában