Járműipar

2022.09.26. 16:26

Palkovics: a versenyképesség egyre inkább a technológiai fejlettség függvénye

Palkovics László szerint a kormány idejében felismerte a kutatási-fejlesztési tevékenységek jelentőségét, Magyarország így a nemzetközi innovációs rangsorok élére került.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter (b2) a Continental csoport Alkalmazás Fejlesztési Központjának átadásán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Számítások szerint belföldön előállított ipari termékek 70 százaléka high tech minőségű, az innovációs kiadások összege 2020-ban elérte a 730 milliárd forintot, 2021-ben a 900 milliárd forintot, az irány tehát jó a zöld és high tech magyar ipar megteremtéséhez – jelentette ki Palkovics László.

A miniszter elismeréssel szólt a belföldi cégek és a velük dolgozó egyetemek eredményeiről is, amit a vállalati-felsőoktatási együttműködések új rendszere tett lehetővé. 

Magyarország számára a Continental különösen fontos partner, hiszen az autó ma már digitálisan alakítható termék, a jövő járműgyártásában ezért a belföldre települő szoftverfejlesztés kulcsszerepet tölthet be.

Európa nem vetheti el a karbonsemleges üzemanyagot hasznosító motorok fejlesztését sem, hiszen épp ez az a terület, amelyen a földrész gyártói előnyt élveznek a világ más térségeivel szemben

jelentette ki Palkovics László.

SZIJJÁRTÓ Péter; PALKOVICS László
Az összesen 4,2 milliárd forintos vállalati beruházáshoz a kormány 1 milliárd forinttal járul hozzá
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Továbbá kitért a magyar energetikai rendszer átalakítására is, amely az évszázad közepén a gázfogyasztás jelentős csökkentésével túlnyomórészt zöld erőforrásokat hasznosíthat. Az átmenet idejére, és különösen energiaválság időszakára a kormány intézkedései és megállapodásai biztosítják az ellátásbiztonságot. 

A miniszter szerint a világszintű nehézségek ellenére a magyar gazdaság idén is a legjobbak között lesz az uniós rangsorban, mivel az elmúlt évek beruházásai, főképp a járműipari fejlesztések most hozzák majd meg az eredményeiket.

Lóránd Balázs, a Continental vezetéstámogató és automatizált vezetési megoldásokon dolgozó területének magyarországi vezetője közölte, hogy a Continental Magyarországon működő fejlesztési központjai a következő években többszáz munkatárs felvételét tervezik. A vállalat igazgatója szerint Európában az önvezető technológiák elfogadottsága még nem általános, ezen mindenképp változtatni kell. 

A Continental iparvállalatból technológiai céggé kell alakuljon, mert a jövő autói – már nem lóerőben, hanem szoftverfejlettségben fognak versenyezni egymással

 A cég természetesen nem hanyagolja el a hagyományos működési területeit sem, és bízik abban, hogy folytathatja a magyar kormánnyal a mindkét fél számára előnyös együttműködést – tette hozzá Keszte Róbert.

A Continental állami támogatással fejlesztette a központjait, az erről szóló kormányzati döntést a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. 

Az összesen 4,2 milliárd forintos vállalati beruházáshoz a kormány 1 milliárd forinttal járul hozzá

 – közölte 2021 júniusában Szijjártó Péter. A cég a vezetéstámogató és automatizált vezetési megoldásokon dolgozó terület alá tartozó Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ létrehozásáról 2017-ben döntött. A hétfőn átadott Alkalmazás Fejlesztési Központ ugyanehhez a területhez tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában