Erdőgazdálkodás

2022.08.18. 10:18

Jó kezekben a hazai erdők, lesz elegendő tüzelő

Nem számít visszaélésekre a hazai erdőkben a magánerdészeteket tömörítő szövetség elnöke. A szakember szerint lesz elegendő tűzifa ahhoz, hogy a megnövekedett lakossági igényeket ki tudják elégíteni, ehhez pedig a fenntartható gazdálkodás szabályait sem kell felrúgni. Egyedül a faanyag kitermelését végző vállalkozásból van kevés, de ez is csak ideig-óráig okozhat fennakadásokat.

Illusztráció

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Sem a magán-, sem az állami tulajdonban lévő erdészetek nem fognak visszaélni az energia-veszélyhelyzet miatt kiadott kormányrendelettel, a hazai erdővagyon nincs veszélyben – mondta el lapunknak Mocz András, a Magán-erdőtulajdonosok és -gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. 

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó rendelet a lakosság érdekeit szolgálja, ugyanakkor semmilyen veszélyt nem jelent az erdők jövőjére. 

Bár sokan attól tartanak, hogy a faanyag kitermelésére vonatkozó könnyítések miatt elveszik hazánk erdővagyonának jelentős része, Mocz András szerint erről szó sincs, elegendő mennyiségű fa áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megnövekedett lakossági igényeket fenntartható módon ki lehessen elégíteni. – A fenntartható erdőgazdálkodás a hivatásunk, erre esküdtünk fel. Senkinek nem áll jobban érdekében az erdők megóvása, mint nekünk – fogalmazott. Majd megjegyezte: a magán-erdőgazdaságok kezét is kötik a jogszabályok, a hatóság jóváhagyása nélkül szinte semmilyen munkálatot nem végezhetnek el a gazdálkodók, a faanyag kitermelését pedig utólagosan is kontroll alatt tartják.

– Attól, hogy valakinek van egy motorfűrésze, még nem kezdhet esztelen fakivágásba – emelte ki. Erre egyébként nincs is szándék, ahogyan attól sem kell tartani, hogy a természeti értékek sérülnének a veszélyhelyzeti rendelet miatt.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában