Érdemes figyelni ezekre!

2022.08.25. 09:23

Baj van a bolti mézekkel

A nagy áruházláncok helyett a termelőktől érdemes mézet vásárolniuk azoknak, akik jó minőségű akácmézre vágynak. Ezt támasztják alá a méhészeti egyesület idei ellenőrzés-sorozatának eredményei is. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a boltokban kapható akácmézek többségének köze sincs az akáchoz.

Érdemes inkább termelőktől vásárolni a jó minőségű mézet

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Magyar Nemzet arról ír, hogy száztizenhat mézterméket vizsgáltatott be eddig az idén az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A cél, hogy a hatósági ellenőrzéseket támogatva sikerüljön kiszűrni a hamis termékeket a boltokból. Az egyesület a termelői mézek mellett a nagy szupermarketek kínálatában szereplő mézeket is bevizsgáltatta, az üzletláncokból 47 minta került a laboratóriumokba.

A szakemberek számos paramétert megvizsgáltak, amelyekből a mézek minőségére és eredetére is következtetni lehet.

Az OMME honlapján közzétett vizsgálati eredmények alapján összegzésként elmondható, hogy míg a termelői mézek szinte kivétel nélkül megfeleltek a minőségi követelményeknek, az áruházakban kapható termékek többségénél kifogásolható volt a minőség, sőt a mézek eredete is megkérdőjelezhető volt. A méz valódiságát a legjobban a termékek szacharóztartalma mutatja, mivel ebből az értékből következtetni lehet a méz érettségére. Az egyesület vizsgálata ebből a szempontból megnyugtató eredményekkel zárult, a laboratóriumokba került mézek szacharóztartalma egyike sem haladta meg a jogszabályban előírt mértéket.

A mézek minőségének egyik legjobb fokmérője a cukortartalom. Az OMME tájékoztatása szerint a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor) arányból (F/G) a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, valamint fontos fajtamézjellemző paraméter. Az európai kereskedelmi gyakorlatban az akácmézeknek legalább 1,45 F/G értékűeknek kell lenniük, ez alatti fruktóz-glükóz arány esetében szinte biztos, hogy nem akácmézzel van dolgunk.

Az OMME által bevizsgáltatott 47 bolti mézből 28-at akácmézként kínáltak az áruházak, a termékek többségéről azonban kiderült, hogy nem felelnek meg a fent említett kritériumnak.

Erre utalt a mézek pollentartalmának vizsgálata is, a laboratóriumi ellenőrzések számos esetben az akác nyomát sem találták meg, helyette más virágok, főként a facélia pollenét mutatták ki. Az ellenőrzött termékek között több is akadt, amely a korábban többször is mézhamisítási botrányba keveredett Klenáncz József mézkiszerelő üzeméből került a boltokba. Az OMME által nyilvánosságra hozott eredmények szerint az üzletember által kínált akácmézek mindegyike jóval alulmúlta a már említett 1,45-ös fruktóz-glükóz arányt, a pollenvizsgálat pedig egyetlen esetben sem igazolta az akác jelenlétét a termékekben.

Ezzel szemben a termelői mézek ellenőrzése során szinte kivétel nélkül csak jó minőségű mézekkel találkoztak az ellenőrök. Az OMME idei ellenőrzésének eredményei is rámutattak arra, hogy ha valaki tényleg jó minőségű, valódi mézet szeretne kapni a pénzéért, a nagyáruházak polcai helyett a kistermelőkhöz fordul.

 

Címkék#méz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában