Érdekvédelem

2022.08.25. 18:00

Átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult

Átfogó szőlőszüreti ellenőrzés indult csütörtökön - jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A hatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhatóság közreműködésével az idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit - áll az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében.

Szüretelik a beérett furmintszőlőt

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme - fogalmazott az államtitkár, aki a közlemény szerint elmondta: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) már több éve eredményesen folytat a valós mustfok értékek rögzítésére irányuló ellenőrzést, az idei szüret alkalmával az ellenőrzésbe bevonják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is.

A NAV munkatársai a már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül 

az idén a nap 24 órájában állandó hatósági felügyeletet tartanak, valamint a beérkező szőlőtermés forgalomszámlálásakor külön is ellenőrzik a legtöbb alacsony alkoholtartalmú bort készítő borászatot, illetve a legtöbb szőlőt felvásárló cégeket 

- közölte az államtitkár.

Az elmúlt években folyó szüreti ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak. Ezt tapasztalva, az ellenőrzés kiterjesztése indokolttá vált a szőlőfelvásárlási folyamat több szakaszára is.

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak az idei szüret alkalmával. Az első borvidékek által jóváhagyott árprognózisok már elérhetők a HNT honlapján. Ezek jó igazodási pontot jelentenek nemcsak a szőlőtermelők, hanem a felvásárlók számára is az árról szóló megegyezés kialakításakor - idézte a közlemény Feldman Zsoltot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában