Vízhiány

2022.07.23. 10:00

Az egész Európai Unióban gondot jelent az aszály

Akár a nyolcszázmilliárd forintot is elérheti ebben az évben az aszály okozta kár hazánkban – hívta fel a figyelmet Jakab István. A Magosz elnöke szerint már nemcsak a gabona terméshozama alacsony, sok helyen az állatok etetésére szolgáló szálastakarmány is hiánycikk lesz. A rendkívüli szárazság ugyanakkor nemcsak hazánkban okoz gondot, egy friss uniós felmérés szerint az EU területének 46 százalékát érinti súlyosan a csapadékhiány.

Évtizedek óta nem volt akkora baj a szántóföldeken, mint az idén, az aszály okozta kár mértéke elérheti a nyolcszázmilliárd forintot is – hívta fel a figyelmet Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. A szövetség közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint az őszi búza átlaghozama országosan a tavalyi hektáronkénti hat tonna helyett idén a négy tonnát sem éri el – írja a Magyar Nemzet.

– A Dunától keletre óriási a gond, már a kalászosok is gyenge hozamot hoztak, a kapásnövények pedig gyakorlatilag teljesen felsültek 

– emelte ki a Magosz elnöke. 

A szakember szerint a szálastakarmány mennyisége is jóval kevesebb lesz, az állatokkal sok helyen már most a téli takarmányt etetik meg. 

– Minden eszközzel segíteni kell a termelőket, hiszen emberemlékezet óta nem volt ekkora aszály. Már vannak felajánlások arra, hogy a Dunántúlról Kelet-Magyarországra hoznak bálákat – közölte Jakab István. Majd hozzátette: kiemelt hangsúlyt kell kapjon a vízvisszatartás, akár duzzasztással is, és fel kell tölteni vízzel a csatornákat.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Új Néplap / Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában