Jó hír

2022.05.30. 13:26

Történelmi rekordot döntöttek a beruházások az első negyedévben

Történelmi rekordot döntöttek a beruházások az idei első negyedévben - emelték ki az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH hétfőn kiadott jelentéséből. A növekedést a magánberuházások táplálták, a költségvetési fejlesztések pedig visszaestek. Az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek, az elszálló energiaárak és beruházási költségek azonban a későbbiekben elbizonytalaníthatják a vállalatokat, az energiahatékonysági beruházások viszont még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek - tették hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei első negyedévben 8,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest.
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a KSH jelentéséből azt emelte ki, hogy történelmi csúcsra emelkedett a beruházások volumene az idei első negyedévben. Az MTI-nek küldött kommentárjában kitért arra is, hogy mivel a beruházások növekedése kissé meghaladta a GDP növekedését, emelkedhetett a beruházási ráta az év elején. Így a váratlanul erős első negyedévi GDP növekedésben a meglepetést részben a beruházások kiugró növekedése okozhatta - állapította meg.
Az első negyedévben is megmutatkozott annak eredménye, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagyvolumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és az állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel sikeresen ellensúlyozta. A feldolgozóipari beruházásokat a rekordszintű működőtőke-beáramlás is támogatja - tette hozzá a bankholding szakértője.
Az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek miatt növekvő kockázatok, valamint elszálló energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a vállalatokat, azonban az energiahatékonysági beruházások még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek. Az emelkedő kamatok és a lakásárak meredek emelkedése a következő időszakban fékezni fogja a háztartások beruházásait is - prognosztizálta Suppan Gergely.
Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője hangsúlyozta, hogy a következő időszakban is folytatódhat az első negyedévben tapasztalt tendencia. Véleménye szerint a beruházások növekedésében a magánszektornak volt szerepe, a költségvetési szervek fejlesztései mérséklődtek. Az állami beruházások visszafogása fékezheti a volumen bővülését, ám ezt a vállalkozások fejlesztései kisebb-nagyobb mértékben kompenzálhatják. Az árak emelkedése, illetve a háború okozta bizonytalanság a vállalkozások beruházási hajlandóságát is visszavetheti, de még ezzel együtt is összességében a beruházások kismértékű volumenbővülésére lehet számítani az idei évben - vélekedett.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában