Gyakorlatközpontú oktatás

2022.05.13. 06:15

Az iparági tudást forgatják be a szakképzésbe az ágazati készségtanácsok

Palkovics László újabb két évre szóló megbízóleveleket adott át a tizenkilenc testület elnökeinek.

A szakképzés megerősítésének részeként létrehozott ágazati készségtanácsok a hatékonyabb, gyakorlatközpontú oktatás érdekében kapcsolják be a gazdasági szereplőket a terület szabályozási rendszerébe. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter újabb két évre szóló megbízóleveleket adott át a tizenkilenc testület elnökeinek 2022. május 12-én, Budapesten – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a megújult szakképzés küldetése, hogy eltérő helyzetüktől és karrierterveiktől függetlenül minden fiatalnak lehetőséget kínáljon. A diákok a gazdaság igényeit tükröző követelmények alapján sajátíthatnak el korszerű szakmai ismereteket. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A szakképzés így sokak számára kínál szinte személyre szabott lehetőségeket.

Az ITM kitér arra, hogy egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában, ezzel gyakran leendő dolgozóik felkészítésében az első pillanattól részt vesznek. A legkorszerűbb technológiákat alkalmazó vállalatoknál hatékonyabban képezhetők tovább az oktatók is. Hozzáteszik: az intézményeknek közvetlen kapcsolatfelvétellel is érdemes ösztönözniük a gazdasági szereplők fokozottabb bevonódását. A foglalkoztatók által elvárt tudás folyamatos feltérképezésének elsődleges fórumai a két éve működő ágazati készségtanácsok.

Palkovics László a közlemény szerint kiemelte:

a rugalmasabbá tett szakképzés fontos szerepet tölt be a gazdaság tudásalapú dimenzióváltásában, versenyképességének fokozásában. A teljes rendszert szerkezetében, tartalmában és módszertanában is korszerűsítettük a hazai vállalkozásokkal, kamarákkal szoros együttműködésben, tapasztalataikra támaszkodva.

A miniszter szerint az eddigi lépések sikerességét igazolja, hogy a középfokú oktatásba nyolcadik után továbblépők közül immár második éve a legtöbben a technikumok mellett döntenek. A jelentkezési adatok alapján bármilyen más iskolatípust magasan előzve idén a felvételizők több mint 42 százaléka választotta a szakmát és érettségit egyszerre adó technikumokat.

Borítókép: Molnár Péter szakoktató és egy diák a Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi és Gépipari Képzőközpontban az avatás napján, 2022. március 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában