Közúti ellenőrzésen

2022.04.14. 15:30

Mintegy kétmillió forint bírságot szabott ki a közlekedési hatóság

Az április eleji országos akcióban a több mint másfélezer megállítottból 141 személy- és áruszállító járművet értek szabályszegésen. Kilenc teherautó műszaki hiányosságok, közlekedésbiztonsági kockázatok miatt nem folytathatta útját, négynek a forgalmi engedélyét is érvénytelenítették.

Mintegy kétmillió forint bírságot szabott ki közúti ellenőrzésen a közlekedési hatóság - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön.

   

A kormányhivatalok szakemberei a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálták április 5-7. között; az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként ellenőrizték a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét is - jelezték a közleményben.
   

A tárca közlése szerint 

a leggyakrabban, hatvankétszer a vezetési és pihenőidők betartásával, adminisztrációjával kapcsolatos szabályszegéseken érték a teherautó- és buszvezetőket.
   

Hasonló nagyságrendben fordultak elő műszaki-közlekedésbiztonsági hiányosságok is - fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a külföldi honosságú járműveket nagyobb arányban marasztalták el, mint a hazaiakat.
   

A leginkább kirívó esetben egy Vas megyében feltartóztatott teherautó pótkocsijának alváza az erős rozsdásodás miatt mindkét oldalon deformálódott, megrepedezett, helyenként el is tört. A járművet balesetveszélyessége miatt azonnal kitiltották a forgalomból - áll az ITM közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában