Mégis elégedetlenek

2022.03.09. 12:18

Tizenkét év alatt több mint a duplájára nőtt a mozdonyvezetők bére

Ha minden az eredeti tervek szerint halad, teljesítetlen bérigényük miatt holnap, március 10-én határozatlan idejű sztrájkba fognak a mozdonyvezetők. A háborús időszakban megkezdődő munkabeszüntetés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a mozdonyvezetők bére az idei tíz százalékos emeléssel 2010-hez képest megduplázódott. A majdnem nyolcszázezer forintos havi keresetük bőven túllépi az országos átlagot. Mindezt úgy, hogy a mozdonyvezetők tavaly több jogcímen is százezres nagyságrendű extra juttatásokat kaphattak.

A mozdonyvezetők érdekképviselete február elején jelentette be, hogy március elejére határozatlan idejű sztrájkot hirdet, mivel a szakszervezet álláspontja szerint a tavalyi reálkereset-csökkenésüket kompenzálnia kellene a MÁV-nak. Az akciót az eredeti tervek szerint március 10-én kezdik.

A sztrájk a munkavállalói érdekek érvényesítésének egyik utolsó, és ennek megfelelően igen drasztikus eszköze, így a mostani akció alapján bárki azt gondolhatja, hogy meglehetősen rosszul keresnek itthon az egyébként felelősségteljes feladatot ellátó mozdonyvezetők. A hivatalos béradatok azonban egészen mást mutatnak.

Mint a Mediaworks Hírcentruma megtudta,

a mozdonyvezetők átlagos keresete 2010-ben 354 ezer forint volt. Ez idénre 776 ezer forintra emelkedett, vagyis tizenkét év alatt több mint a duplájára nőtt az érintettek juttatása.

A havi nyolcszázezret megközelítő bér egyébként bőven felülmúlja az országos átlagkeresetet.

Érdemes a bérek ügye miatt meghirdetett sztrájk kapcsán egy másik szempontra is kitérni. A MÁV-nál tavaly nyáron, vagyis nagyjából fél éve írtak alá egy hároméves bérmegállapodást. Eszerin

 idén január elsejétől tíz százalékkal nőtt a MÁV-Volán-csoport mintegy 56 ezer munkavállalójának keresete, vagyis nemcsak a 2500 mozdonyvezető, hanem a többi 53 500 munkatárs is ilyen növeléssel számolhatott.

A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, a béremelés egységes mértéke a szakszervezetek kérésére került a bérmegállapodásba.

Mint sok cégnél, az állami közlekedési vállalatcsoportnál is vannak külön juttatások. A bérmegállapodásban foglaltakat egészítette ki 2021-ben összesen 415 ezer forint lojalitási és 300 ezer forint Szép-kártya-juttatás. Mint megtudták, a mozdonyvezetők közel 90 százalékának járt további külön kifizetés a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120-160 ezer forint közötti összegben.

Borítókép: Stadler Flirt villanymotorvonat a Keleti pályaudvaron, fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában