Növekedés

2022.03.24. 18:00

Megugrott az e-autósok áramfelhasználása

Tavaly 57 százalékkal több, 10 907 Megawattóra (MWH) áramot töltöttek az autóikba a magyarok a nyilvános töltőállomásokon, mint 2020-ban, az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltéseket is beleértve, és a töltési darabszámok is új csúcsot mutatnak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves e-mobilitásról szóló jelentése alapján közölte: 33,6 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma 2021 végére az előző évhez képest, így már 1880 töltőberendezés volt Magyarországon. Ilyen töltőberendezést kizárólag a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni.


Azt írták, hogy a töltőberendezések számának növekedése töretlen, a negyedév során két megye kivételével (Somogy és Tolna) mindenhol bővülést mértek. A legnagyobb növekedés az előző időszakhoz képest Vas, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben volt (25,9 százalék, valamint 8,3-8,3 százalék). Nógrád, Csongrád-Csanád és Baranya megyében új töltőberendezést nem helyeztek üzembe. A darabszámok tekintetében továbbra is Budapest vezet 673 berendezéssel, majd ezt követi Pest megye 233 töltővel. Nógrád és Tolna megyében található a legkevesebb töltő, 14 és 15 darab, majd ezt követi Baranya 27 darabbal.


A tisztán elektromos gépjárművek (5E kategória) száma az előző negyedévhez képest 21 százalékkal nőtt, míg a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik 14 százalékos növekedést értek el.


A tavalyi év utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest 23 százalékkal nőtt a felhasznált villamos energia mennyisége, az utolsó 3 hónapban 3769 MWh villamos energiát töltöttek az autósok nyilvános kutakon. Az AC töltési energia a megelőző időszakhoz képest 45,8 százalékkal nőtt 1 808 MWh-ra, ezzel újabb országos csúcsot eredményezve. A töltési darabszámok is jelentősen nőttek, mind az AC (245 888), mind a DC (136 480) töltés esetében új csúcsot mutatnak.


A töltések számossága egy év alatt összesen 43,4 százalékkal nőtt – írták.


A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamosenergiát AC berendezéseken. Ezt követi Pest, majd Fejér megye. DC töltési energia esetében Pest megyében volt a legnagyobb a villamosenergia-értékesítés, majd a sorban Budapest és Győr-Moson-Sopron megye következik.


A háztartási és egyéb nem nyilvános töltésnél elfogyasztott energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban. Az országos és megyei e-mobilitás adatok megtalálhatóak a MEKH honlapján.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában