Pénzügy

2022.03.28. 09:20

Kiemelkedő a hazai hitelintézeti szektor tavalyi eredménye az unióban

A magyarországi bankok a pandémia, az orosz-ukrán háború és a Sberbank csődje idején is biztonságosan, a megszokott magas szinten működnek, tevékenységüket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorúan felügyeli – egyebek között erről beszélt a Magyar Nemzetnek Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

A szakember a lap hétfői számában megjelent cikkben rámutatott: a hazai bankszektor tavalyi 820 milliárdos – csoporttagokkal együtt számított – nettó profitja történelmi rekord. Ezzel a teljesítménnyel a hazai bankpiac ismét kiemelkedik az uniós mezőnyből. Az itthoni – végső tulajdonosaikat tekintve alapvetően magyarországi és uniós anyavállalatokkal rendelkező – bankoknak a múlt év végén a jogszabályi tőkeszint felett még 1631 milliárd forint szabad tőkéjük volt, ami a 2021. évi nyereséggel, időlegesen felhasználható pufferekkel még meg is duplázódna – nyomatékosította az alelnök.

Ismertetése szerint a bankszektor szereplőinek rövid távú fizetőképességet jelző mutatószám (LCR) 2021 végén a jogszabályi előírások kétszerese volt, ami bő 17 700 milliárd forint fizetőképességi tartalékot jelent.

A banki ügyfelek biztonságérzetét erősítheti, hogy a hazai Sberbanknak az orosz-ukrán háború következményeként bekövetkezett csődje után jól működött a betétgarancia védőhálója – mutatott rá a jegybanki szakember.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mindössze tíz munkanap alatt megközelítőleg 147 milliárd forint kártalanítási összeget bocsátott több mint 65 ezer volt sberbanki betétes rendelkezésére – emlékeztetett.

Tájékoztatása szerint nem kerül hátrányba az az ügyfél sem, aki különféle okok miatt még nem tudta felvenni az OBA által megküldött betétösszegét vagy számlapénzét. A takarékbanki fiókok még egy évig, az OBA pedig a postától és a Takarékbanktól esetleg visszaérkező pénzekkel együtt öt évig, egészen 2027 márciusáig megőrzi és rendelkezésre bocsátja az ügyfelek jogos tulajdonát – jelezte Kandrács Csaba.

Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy az OBA 38,047 millió forintos kárkifizetési limitjét meghaladó követeléseket az érintett mintegy ezer ügyfél szintén a Sberbanknál jelentheti be. A Sberbank végelszámolására kijelölt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. azonnal megkezdte a portfólió átvilágítását – közölte, hozzátéve, hogy a végelszámolónál követelést benyújtóknak az igényeiket május 3-ig kell beadniuk levélben, az erre szolgáló – a Sberbank honlapjáról letölthető – formanyomtatványon.

Az elmúlt időszakban a végelszámoló a volt Sberbank számos korábbi bankfiókját megnyitotta annak érdekében, hogy az ügyfelek itt elintézhessék a hitelintézethez kötődő esetleges egyéb ügyeiket. A bezárt pénzügyi intézmény bankként már nem működik a magyar piacon, ám a végelszámoláshoz kötődően az ügyfelek különböző banki igazolásokat, dokumentumokat még tudnak egyeztetni vagy átvenni ezeken a kirendeltségeken. Ki tudják venni a bankfiókok széfjeiben lévő értékeiket, valamint a Sberbanknál fialtatott értékpapírok elhelyezéséről is intézkedhetnek.

Kandrács Csaba tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Bankholding Zrt. két tagintézménye, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésével április 1. és 4. közt megkezdődik Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonban lévő kereskedelmi bankjának létrehozása.

Felhívta a figyelmet: az MKB Bank és a Budapest Bank fúziójának technikai megvalósításához kötődően egynapos bankszünnap lesz (április 4.), és hozzávetőleg másfél napig (április 2-től április 3-ig) előre eltervezetten leállnak a pénzforgalmi és elektronikus szolgáltatások. Ezt követően az ügyfelek bővülő fiókhálózattal, korszerűbb digitális szolgáltatásokkal és termékekkel találkozhatnak majd – közölte.

 

Borítóképünkön Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában