Biztosított az ellátás

2022.03.18. 10:18

Elegendő hazai tojás lesz húsvétra

Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, a hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is – derül ki az Agroinform elemzéséből.

A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani - írja a Magyar Nemzet.

A tojáságazatban 2021 utolsó negyedévében a takarmányok ára közel negyven százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket, eközben a termelők a tojást mindössze 16 százalékkal magasabb termelői áron tudták értékesíteni a 2020 végi szinthez képest. 

A szintén jelentősen megugró energia- és munkaerőköltségek tovább rontották az ágazat jövedelmezőségét, így 2022 elejére az ágazatban működő 550 gazdaság jelentős része már önköltségi szint közelében vagy az alatt működött. Jelenleg legalább negyven forintos termelői ár adna stabilitást az ágazatban.

A hazai fogyasztóknak eladott étkezési tojás 20-25 százaléka importból származik. Az elmúlt időszakra jellemző túlkínálat nem tette lehetővé, hogy a tojásforgalmazóknál sikerüljön elérni a gazdaságos működéshez jelenleg szükséges legalább negyven forintos termelőiár-szintet. Ez most megváltozni látszik.

– Az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábbi jelentős ukrán tojásimport is akadozik. 

A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat. Ez az árszint már elegendő a hazai gazdaságok megfelelő működéséhez a következő hetekben is, garantálva a húsvéti időszak megfelelő tojáskínálatát 

– mondta Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára.

A fogyasztók a termelői áremelkedést várhatóan csak részben érzékelik: a már jelenleg is 50 forint feletti átlagos darabonkénti fogyasztói ár húsvétig várhatóan 55 forint körüli értékre kúszhat fel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában