Különleges befektetés

2022.03.22. 17:00

A kormány 1,9 milliárd forinttal támogatta az ACPS Automotive Kft. beruházását

A vonóhorog gyártással foglalkozó ACPS Automotive Kft. 3,79 milliárd forint összegű vállalati beszállító-lánc fejlesztését a magyar kormány a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében 1,894 milliárd forinttal támogatta – mondta Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős pénzügyminisztériumi államtitkár kedden Kecskeméten.

A politikus a beruházás záró rendezvényén elmondta: a magyar kormány az elmúlt évtizedben jártasságra tett szert a válságkezelésben, a vörösiszap katasztrófától az árvizeken, a migrációs krízisen át a koronavírus-járványig.


Hangsúlyozta: ezért a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági események mellett is a magyar kormánynak higgadtnak kell maradnia, és csak megfontolt lépéseket tehet. A kabinetnek azért kell dolgoznia, hogy megóvja az eddig elért eredményeket, így nem támogat egyetlen olyan döntést sem, amely veszélyezteti a magyar családokat és cégeket – szögezte le Rákossy Balázs.


Kiemelte: jelenleg háború zajlik Magyarország szomszédjában, amelynek gazdasági hatásai még nem láthatóak. A magyar emberek azonban minden segítséget megadnak a menekülteknek, a magyar kormány pedig azért is dolgozik, hogy a gazdaságot is megvédje a háborús konfliktus hatásaitól – tette hozzá.


Rákossy Balázs szerint a kormány már elérte, hogy Magyarország energiaellátása a jövőben is biztosítva legyen, továbbá kitart a benzinárstop mellett, ahogy az infláció fékezését szolgáló valamennyi intézkedés, így a kamat- és élelmiszerárstop, valamint a rezsicsökkentés mellett is.


Hangsúlyozta: a németországi ACPS-csoport legnagyobb gyártóbázisa, a kecskeméti ACPS Automotive Kft. dinamikusan és töretlenül fejlődik, minden évben rekord árbevételt elérve. Az új beruházást az államtitkár különlegesnek nevezte, mert az ACPS Automotive Kft. mellett két korábbi és egy új beszállítópartnere is részt vett benne, a Lux Kft., a Miga-Metall Kft., valamint a Szigeti Group Kft.


Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere elmondta: a város olyan gazdaságfejlesztési programot indított el 2006 után, amely „nemcsak válságállóvá tette Kecskemétet, hanem újra is iparosította”. A település vezetése tizenhat éve úgy gondolkodott, hogy a város és térsége akkor lehet a jövőben sikeres, ha komoly hozzáadott értéket képviselő munkát ad az itt élőknek. Ennek mentén egy olyan gazdasági programot alkottak, amely az iparosítást célozta. Az iparűzési adó csökkentése, a hozzáadott értékű beruházások támogatása és a szakemberek képzése felkeltette a vállalkozások figyelmét, mert lehetőséget láttak benne. A másfél évtizede működő program eredményeként Kecskemét mára járműipari központ lett.


Németh Zoltán, az ACPS Automotive Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az 1955-ben a németországi központtal megalapított cégcsoport 2020-ban 1800 munkavállalót foglalkoztatva mintegy 260 millió euró éves árbevételt ért el. A vállalat technológiai és piacvezető a gépkocsik, a terepjárók és a kisteherautók vonóhorgainak gyártása terén. Az ACPS Automotive Oris márkanév alatt fejleszti, gyártja és értékesíti innovatív és biztonságtechnikai megoldásaikat pótkocsi- és szállítórendszerekhez Európa mellett, az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban.


Az igazgató hozzátette: a cégcsoport egyik kiemelt gyáregysége a kecskeméti ACPS Automotive Kft., ahol 2003 óta elsősorban vonóhoroggyártással és fejlesztéssel foglalkoznak. Az autópiacra gyártott termékek fejlesztését negyven fős mérnöki osztály végzi.


Az üzem kapacitása a 2012-es pár százezer legyártott vonóhorog után 2022-re közel 1,3 millió darabra nőtt. A foglalkoztatottak létszáma is hasonló ütemben növekedett, a 2012-es 262 fős állomány mára a négyszeresére bővült, és jelenleg 1100 munkavállalót foglalkoztatnak – sorolta.


A nemrégiben lázárult projekt az ACPS termékei közül a vonóhorog, mint legfontosabb termék előállítására koncentrált, az ehhez szükséges géppark és infrastruktúra fejlesztés valósult meg a pályázat segítségével mind a négy konzorciumi tag esetében.


A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint kecskeméti ACPS Automotive Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele a 2019-es üzleti évben mintegy 156 millió euró, míg 2020-ban 148 millió euró volt. A cég árbevételének közel 95 százaléka exportértékesítésből származik. A vállalat adózott profitja 2019-ben 9,9 millió euró, 2020-ban pedig 3,2 millió euró volt.

Borítókép: Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára (MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában