Bátrabb lett a költekezés

2021.12.18. 07:21

Már most érezteti a hatását a jövő évi családi adó-visszatérítés

Bőséges karácsonyi felkészülést mutatnak az adventi hétvégék a hazai kiskereskedelemben, ezek a napok már utalnak a fogyasztás kedvező év végi eredményeire. A pandémiával tavaly lassult ünnepi költekezést az idén bepótolhatták a családok, a kereskedelmi szövetség legújabb becslése szerint több mint százmilliárdos éves többlettel.

– Ebben a hónapban az üzletek forgalma meghaladhatja az 1400 mil­liárd forintot – közölték a Magyar Nemzettel.

A karácsony előtti bevásárlások legforgalmasabb időszaka következik országszerte az üzletekben, ahol a tumultus várhatóan kitart egészen az áruházláncok által szentestére bejelentett déli zárásig. Az ajándékvadászat utolsó nagy rohamában a különféle iparcikkek ünnepek miatti többletforgalma a jövő hét végéig eléri a decemberi csúcspontját, miközben fokozatot vált a friss élelmiszerek, alapanyagok iránti kereslet, és egészen az új évig élénk marad.

– Az elkövetkező napok nem csak az utolsó pillanatra hagyott ajándékvásárlások miatt izgalmasak. A lendületesen alakult bronz- és ezüsthétvégék eladásaival összevetve majd az aranyvasárnapi zárások is láttatni engedik a teljes decemberi forgalmat. Az év végi értékesítés 2021-ben minden várakozást felülmúlhat – közölte a Magyar Nemzettel a külföldi áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György a piaci szereplők által jelzett eddigi adatokkal kalkulálva úgy becsülte, hogy az idei karácsony előtt a kiskereskedelem az inflációs hatások nélkül is már jobban teljesített, mint a pandémia előtti évben.

Mint felidézte, tavaly fékeződött a járványhatások miatt hosszabb időre visszafogottá vált vásárlások üteme, és a karácsonyt is szerényebb ünneplés, kevesebb ajándékvásárlás jellemezte. Az eladások 2020 decemberében folyó áron több mint 1260 milliárd forintot értek el, amihez képest jelentősnek ígérkezik az éves fejlődés – emelte ki Vámos György.

– Az oltások felvételével növekvő védettségnek is köszönhetően az üzletek idén már gyorsabban felvették a megszokott, tempós ritmust, főleg a második fél évben. Becslésünk szerint a decemberi vásárlások ezúttal számottevő éves növekedéssel meghaladhatják az 1400 milliárd forintot – jelentette ki a szakszövetség képviselője.

Ez szerinte azt is jelenti, hogy az áremelkedést nem számolva a karácsony előtti fogyasztás az újra stabilizálódott vásárlóerőre ad igazolást, hiszen a decemberi forgalom összegben, illetve mennyiségben mérve is emelkedett.

– A bátrabb költekezés a gazdasági újraindulás után hétről hétre megjelent a különféle áruterületeken, az őszre olyan termékek kereslete is meglódult, amelyek a lezárások idején nagy arányban a polcon maradtak, például a ruházati és cipőüzletekben, bútorboltokban – mondta Vámos György, rámutatva, hogy a családok költekezési lehetőségei különösen az elmúlt időszakban bővültek.

– A belső fogyasztást ösztönző újabb kormányzati intézkedések közül főleg a személyi jövedelemadó jövő évi visszatérítése és a nyugdíjemelés máris érezteti a hatását a kasszáknál. Már a karácsonyi ünnepeket is támogatják ezek a lépések, amelyek megalapozták, hogy a családok nagyobb biztonságérzettel vágnak bele a költségesebb otthoni beruházásokba, és a karácsonyi ajándékok, a minőségi alapanyagok iránti igény is markánsabb lehet a jövő biztonságának ígéretével – jegyezte meg a főtitkár.

A bőséges fogyasztás miatt tipikusan felpörgött, ünnepek előtti üzemelés során mostanra a munkaerőhiány kérdése is napirendre került. A láncok az előző évben fellazult munkaerőpiacról más szektorok bezárása idején főleg az átvándorolt többletmunkaerővel tudták kiegészíteni a létszámhiányt. A kiskereskedelmi cégek az idei ünnepi időszakban diákokat is felvesznek, akiknek főként árufeltöltői, pénztárosi pozíciókat kínálnak, teljes és részmunkaidőben – közölték pénteken a bolthálózatok az MTI érdeklődésére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában