folyik az ellenőrzés

2021.10.02. 07:10

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken

30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett.

Debrecen, 2021. július 1. Egy 35 hektáros területen megkezdték az őszi árpa aratását Debrecen határában.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken, mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kiemelik, hogy a jó termény és terméshozam alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vetőmag fajta. 2021-ben a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amiből csaknem 25 ezer hektár a búza vetésterülete. A vetőmag ténytermés mintegy 130 ezer tonnát jelent, ráadásul a fajtaválaszték is bőséges: 177 búza-, 12 rozs- és 34 tritikálé fajta vetőmagját szaporították ebben az évben.

A szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat – közölték.

A Nébih jelenleg rendelkezésre álló információi alapján az őszi kalászos gabonák vetésére a vetőmagforgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani. Azt azonban a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy a sikeres növénytermesztés alapja a szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmag – írták.

Borítókép: Egy 35 hektáros területen megkezdték az őszi árpa aratását Debrecen határában 2021. július 1-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában