Járvány

2021.09.15. 08:23

György László: az oltási programnak köszönhetően előbb indulhatott újra a magyar gazdaság

A gazdasági élet koronavírus-járvány utáni újraindításáért felelős operatív törzsnek már csaknem ötven javaslatát elfogadta a kormány – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a szerdai számban jelent meg.

Egerszalók, 2021. augusztus 27. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelõs államtitkára, a Tanítsunk Magyarországért! program alapítója beszédet mond a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben 2021. augusztus 27-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Hangoztatta: annak köszönhetően, hogy idejében megkezdődött az oltási program, „másfél hónappal előbb tudtuk újraindítani a magyar gazdaságot. Ez 1-1,5 százalékpontos előnyt jelent a gazdasági növekedésben” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány még májusban meghirdetett egy 587 milliárd forintos beruházás- és képzésösztönző programot, és az első százmilliárdra akkora volt az igény, hogy azonnal meg kellett duplázni a keretet.

Mint mondta,

a kormány célja az öt és fél százalékos GDP-növekedés meghaladása, ezért minden eddiginél több forrást szánnak a Magyar Multi Programra is, amely az ígéretes hazai vállalkozásokat segíti hozzá ahhoz, hogy nagyvállalattá válhassanak.

Fontos lépésként említette „az elmúlt negyven év legnagyobb horderejű felnőttképzési átalakítását”, amelynek egyik központi eleme a pályakövetési rendszer, hogy visszajelzést adjanak arról, mit és hol érdemes tanulni.

Kiemelte a munkahelyi képzéseket támogató hetvenmilliárd forintos programot is.

György László úgy vélte, az ország azért tudott már a második negyedévben visszatérni a válság előtti szintre, mert „kitartottunk a munka- és tudásalapú társadalom mellett, nem álltunk át segélyezésre, annak ellenére sem, hogy hatalmas volt a kísértés és a szakmai nyomás. (...) Segélyezés helyett akkor adtunk pénzt a vállalkozásoknak, ha megtartották a dolgozóikat és új munkahelyeket hoztak létre, ha nem halasztották el a beruházásaikat, hanem határidőre elkészültek velük.”

Az államtitkár kijelentette: „Tudtuk, hogyha újraindul a világgazdaság, hatalmas igény lesz termékekre és szolgáltatásokra, és a világgazdasági kapacitások újraosztásáért is verseny kezdődik. Ezért ingyenpénz helyett arra törekedtünk, hogy megőrizzük az összerendezett tudást.” Hozzátette, hogy munkahelyvédelmi programot indítottak a kutatás-fejlesztési és az innovációs munkakörben dolgozók számára, hiszen a kutatókért a válság idején nagy küzdelem zajlott a munkaerőpiacon. Megalkottak továbbá egy törvényt, amely a beruházásokat védi az ellenséges felvásárlásoktól. „Ez segített abban, hogy a magyar tudást ne kelljen kiszolgáltatni másoknak” – hangsúlyozta György László.

Borítókép: György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában