segítség az újrainduláshoz

2021.09.11. 09:08

15 milliárd forint kompenzációs támogatást kaptak már az önfoglalkoztatók

Mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett be, a legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel.

Budapest, 2020. március 26. A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő fodrász oktatóvideót készít egy gyakorlásra használt babafej haját vágva budapesti otthonában 2020. március 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Több mint két hónapja igényelhetnek 219 ezer forintos egyszeri támogatást az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók – hívta fel a figyelmet közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Bodó Sándor, a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette: mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 17 milliárd forint értékben. Csaknem 70 ezer önfoglalkoztató számára a kedvező döntések is megszülettek, a nekik kifizetett összeg elérte a 15 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak – emlékeztet az ITM.

A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek, üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás tevékenységet végzők és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be.

A legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül 29 ezren foglalkoznak szépségápolással. Az igényléseket a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira, a bírálatok és kifizetések zökkenőmentesek. A támogatási programmal kapcsolatos részletek a munka.hu oldalon olvashatók.

Bodó Sándor hozzátette: „a munkaalapú gazdaság kiépítésében 2010 után elért eredmények válságállónak bizonyultak. A hazai foglalkoztatás jobb formában van, mint a vírusválság előtt volt. Rekordmagasságba emelkedett a munkavállalók száma, már több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon” – idézte az államtitkárt az ITM közleménye.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő fodrász oktatóvideót készít egy gyakorlásra használt babafej haját vágva budapesti otthonában 2020. március 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában