technológiai megújulás

2021.07.08. 12:30

Újabb pályázatot hirdettek a kertészeti üzemek támogatására

Ötvenmilliárd forintos keretösszeggel újabb pályázatot hirdettek kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására – jelentette be az agrárminiszter csütörtökön Szentesen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Valentin Valkov

Nagy István a kertészeti célú támogatások okiratátadó ünnepségén azt mondta,

a kérelmek szerdától nyújthatók be, és arra biztatott mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

A miniszter kifejtette, vidékpolitikai, társadalmi szempontok mellett nemzetgazdasági megfontolásból is érdemes a nagy élőmunka igényű kertészeti ágazat beruházásait, technológiai fejlesztéseit támogatni.

Mint mondta, e célokat szolgálja a Kertészeti üzemek korszerűsítése című felhívás, amelyet tavaly hirdetett meg az agrártárca. A nagy érdeklődésre tekintettel 30 milliárdról 68 milliárd forintra emelték a pályázat keretösszegét. A beérkezett 406 támogatási kérelem közül eddig 274 kapott támogatói döntést, csaknem 53,7 milliárd forint értékben.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – egyéni és kollektív projekt esetén egyaránt – maximum 2 milliárd forint volt – közölte a miniszter.

Nagy István kitért arra, a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás mellett az Európai Unió szigorú elvárásai is komoly kihívások elé állítják a magyar termelőket, agrárvállalkozásokat. A versenyképesség megőrzése, növelése, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége, a magyar vidék megerősítése szempontjából komoly agrárdiplomácia siker, hogy a három évig elhúzódó tárgyalások után

a közös agrárpolitika reformjáról az elmúlt héten olyan megállapodás született, amely a jövőben is garantálja a magyar gazdák támogatását mind európai uniós, mind hazai forrásból.

A politikus hangsúlyozta, a visegrádi négyek határozott kiállásának köszönhetően, továbbra is biztosított lesz a nehéz helyzetben lévő ágazatok, köztük a zöldség és gyümölcs ágazat támogatása.

Azok a kertészeti ágazatok lehetnek a következő évek nyertesei, amelyek a legjobban és a leggyorsabban képesek válaszolni a piaci verseny fokozódására, valamint a klímaváltozásból eredő kihívásokra

- mondta.

Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kifejtette, Szentes és környéke a hazai zöldségtermesztés bölcsője. Mint mondta, a hajtatott zöldségtermesztés a mezőgazdaság leginnovatívabb, legkomolyabb fejlődési potenciállal rendelkező ágazata.

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke leszögezte, a magyar kertészeti ágazat a következő hét-nyolc évben soha nem látott fejlődés előtt áll.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában