élénkülés

2021.07.09. 10:49

Gyorsan épül vissza a személyi kölcsönök piaca

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot – írta a Világgazdaság pénteki számában, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Az első öt hónapra 170,9 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB, ami ugyan az egy évvel korábbit már 7,7 százalékkal meghaladja, de a 2019 azonos időszakára kimutatott 234,1 milliárd forinttól még elmarad.

A májusi bő 42 milliárd forintnyi új szerződés viszont már több mint biztató: ekkora friss volumenre legutóbb a járványt megelőzően, 2020. februárban volt példa

- áll a cikkben.

A lap emlékeztetett, hogy a személyi kölcsönök piacát még a fogyasztási hiteleknél is jóval látványosabban megviselte a pandémia: a 2019-ben jellemző, havi 35 és 55 milliárd forint között ingadozó kihelyezési volumen már egyből a járvány kitörését követően, 2020 áprilisában 13,3 milliárd forintra zuhant, és utána is tartósan alacsony szinten mozgott.

Ennek következtében tavaly összesen 337,3 milliárd forintnyi személyi kölcsönről kötöttek szerződést a lakossági ügyfelek, ami csaknem 40 százalékos visszaesés a megelőző évhez képest – írták.

Az idei kilátások jóval biztatóbbak, hiszen több tényező is támogatja az intenzív kereslet tartós fennmaradását.

A piac élénkülésének irányába hat, hogy több nagy pénzügyi szolgáltató is megteremtette a tisztán online igénylés lehetőségét,

miközben a lakosság nagyobb költési hajlandósága és a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése – például a gépjárműveknél – az átlagosan igényelt hitelösszeget növeli – áll a cikkben.

Az év elején elindított Otthonfelújítási program szintén fűti a személyi kölcsönök piacát – olvasható a Világgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában