magyar élelmiszeripar

2021.05.07. 11:27

Állami támogatással fejlesztette három telephelyét a Sole-Mizo Zrt.

Évente 400 millió liter tej feldolgozásával a vállalat a magyar tejipar legnagyobbja, és a legjelentősebb magyar tejfelvásárlóként termelők sokaságának biztosít megélhetést – mondta Varga Mihály.

Állami támogatással összesen 5 milliárd forint értékben fejlesztette a telephelyeit Szegeden, Csornán, Bácsbokodon a Sole-Mizo Zrt. – jelentette be a pénzügyminiszter a beruházás pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Varga Mihály közölte, hogy a fejlesztés 1225 munkahely megmaradását biztosította, így ahhoz a kormány 2,2 milliárd forinttal járul hozzá. A Sole-Mizo Bácsbokodon a sajtgyártási kapacitását bővítette, Csornán porítóüzemet létesített, Szegeden pedig a termelés bővítésén túl a gyártási technológiát is korszerűsítette.

Évente 400 millió liter tej feldolgozásával a vállalat a magyar tejipar legnagyobbja, és a legjelentősebb magyar tejfelvásárlóként termelők sokaságának biztosít megélhetést – tette hozzá a miniszter.

A kormány stratégiai célnak tekinti, hogy a magyar élelmiszeripar kiváló minőségben biztosítsa az ország szükségleteit, ezért a következő 2 évben 1500 milliárd forint jut az élelmiszeripar és a mezőgazdaság támogatására – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően szigorúan ellenőrzött, belföldön termelt élelmiszer kerülhet a családok asztalára, és külföldön is versenyképesek lehetnek az itteni termékek. A tárcavezető üdvözölte azt is, hogy a magyar élelmiszeripar válságálló, hiszen a járvány alatt is képes volt a növekedésre.

Varga Mihály kifejtette, hogy a Sole-Mizo támogatását a Nagyvállalati beruházási program tette lehetővé, amely – mint mondta – Magyarország legeredményesebb beruházásösztönző programja. Hozzájárulásával a járvány kitörése óta 53 vállalkozás összesen 110 milliárd forint értékben kezdett beruházást, ami 22,5 ezer munkahely megőrzését, vagy létrehozását segítette. A program keretösszegét a kormány további 25 milliárd forinttal emelheti, ha arra az újabb befektetések érdekében szükség lenne – közölte a miniszter.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a 2022-es költségvetésből vállalkozásfejlesztésre is több jut, miként minden ágazat nagyobb forrásból gazdálkodhat jövőre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az exportpiaci támogatásokért, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig a kis- és közepes vállalkozások ösztönzésért felel majd, míg a Pénzügyminisztériumhoz a nagyvállalati pályázatok tartoznak – tette hozzá.

A szegedi központú Sole-Mizo Zrt. a 2009-ben alapított Bonafarm Csoport tagja. Nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 73 milliárd forintot, 2019-ben a 77 milliárd forintot. A forgalom csaknem harmada külföldi értékesítésekből származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában