jövőkép

2021.03.01. 18:22

Matolcsy: Magyarországnak az új évtized minden változását ki kell használnia

Az nyer, aki digitálisra állítja át az állam, az oktatás, a háztartások és az üzleti szektor, különösen a pénzügyek működését.

z új évtized kockázatos lesz, és Magyarország csak akkor nyerhet, ha annak minden változását ki tudja használni – írta hétfőn közzétett írásában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Matolcsy György a növekedés.hu oldalon foglalta össze azokat a tanulságokat, amiket a legeredményesebb országok példái mutatnak. A sikert – mint írta – mindenütt a technológiai forradalom mozgatta az utóbbi években, és ebben az évtizedben is ez lesz a siker kulcsa.

Digitálissá kell alakítani az államot, az oktatást, a háztartásokat, az üzleti szektort, és kell legalább egy világelső magyar technológia.

Erre a legtöbb esély a digitális egészségiparban, és a hozzá kapcsolódó területeken látszik, megszületése pedig egyetemek innovációs-tudományos parkjaiban várható – tette hozzá.

A jegybank vezetője úgy véli, hogy a városoknak is fontos szerepük lesz a jövő alakításában, és közben felértékelődnek a nagy- és óriásrégiók. Magyarország számára az egységes a Kárpát-medencei gazdasági tér, és V4 lehet a kitörési pont, akár további államokkal bővítve – írta.

Matolcsy György felhívta a figyelmet a középosztály bővítésére, és a fenntarthatóság megteremtésére is. Előbbit a demográfiai programokon túl az otthonteremtés, a világszínvonalú felsőoktatás, a fejlett egészségügy mozdíthatja elő, utóbbit pedig a technológiai fejlődés eredményei.

Az MNB-elnök írása az adatgazdálkodás szerepének elemzésével zárul. Matolcsy György szerint mérni kell minden állami tevékenységet, főképp az oktatást, a gyógyítást, és a beruházások hatékonyságát, miként a piac is méri az üzleti élet minden területét, szereplőjét és döntését.

A mérésekből keletkező adatokat fel kell használni az irányítás minden szintjén, alapanyagként kell kezeli a termelésben és a szolgáltatásban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában