fejlesztés

2021.03.12. 16:48

Elkészült a világ első geotermikus hőerőműje

Egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósították meg.

Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei Kiskunhalason – közölte Gáti Mátyás, a cég ügyvezetője.

Elmondta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű mini hőerőmű 20 000-30 000 négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.

A kft. által 4 év alatt kifejlesztett „WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú” technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás az átlagos 1,5-2 milliárd forintos költség mintegy 10 százalékából megvalósítható – mondta.

A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott hasonló rendszerekkel, eddig eredmény nélkül – tette hozzá az ügyvezető.

A 100 százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem 9000 fel nem számolt potenciális mélykút van, ezek egy része alkalmas e technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája – jegyezte meg.

Tájékoztatása szerint az MS Energy Solutions kft. mérnöki szolgáltató és tanácsadó iroda az elmúlt években számos K+F projekten dolgozott, például kifejlesztettek egy eszközt a talaj levegő radon koncentrációjának mérésére, amivel kimutatható az is, hogy valahol van-e a talajban szennyezés, és az merre halad, vagy akár szénhidrogén, ami olaj- és gázkutatásoknál fontos.

„A geotermikus erőmű a cégünk eddigi legátütőbb fejlesztése, ami a világon egyedülálló. Minthogy 4 évünkbe telt a fejlesztés, ezért azt gondoljuk, hogy van annyi piaci előnyünk, hogy azok akik utánunk jönnek majd inkább tőlünk kérnek segítséget” – fogalmazott az ügyvezető.

Az üzleti tervük szerint vagy kulcsrakészen adják át a hőközpontot a piaci szereplőnek vagy vállalják a technológia telepítését, és a megrendelő a hőszolgáltatásért fizet versenyképes piaci árat.

A cég, amelyben heten dolgoznak a tavalyi nehézségek ellenére 84 millió forint árbevételt ért el, minimális veszteség mellett. Több beszerzésük 3-6 hónapot csúszott, ami rendkívüli terhet jelentett a cégnek – mondta az ügyvezető, aki az idén jobb évre számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában