Magyar Posta

2021.02.01. 16:20

Viszi a lakosság a nyomtatott állampapírt

Sikertörténetté vált a postákon bő egy éve elérhető, nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz, amelyből már több mint 270 milliárd forintnyit vásároltak az ügyfelek. A lakosságnál lévő állampapírok állománya közben folyamatosan dönti a csúcsokat: november végén már 9000 milliárd forint közelében járt.

Budapest 20191104 Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja. MÁP+ posta foto:Kallus György/VG

Forrás: Világgazdaság

Fotó: Kallus György

A nyomdai Magyar Állampapír Plusz már a megjelenése első napjától kezdve népszerű volt a postákon, a 2019. novemberi megjelenése óta

máig mintegy 271 milliárd forint értékben vásároltak belőle az ügyfelek

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Posta. A dematerializált MÁP Pluszból további 100 milliárd forint feletti értékben kelt el a postán.

A társaság tájékoztatása szerint az értékesített állomány közel 30 százalékát Budapesten és Pest megyében vásárolták. Érdekes ugyanakkor, hogy a legnagyobb értékben az elmúlt egy évben a Nyíregyháza 1 postán vásároltak az ügyfelek a nyomtatott értékpapírból, mégpedig 2,6 milliárd forintnyit. A második helyezett az eladott mennyiség alapján a Pécs 1 posta, míg a bronzérmet a Miskolc 1 posta viheti el. A fővárosi posták közül kiemelkedő volt a XI. kerület Fehérvári úti, Budapest 112 posta 2,03 milliárd forintos értékesítése, amellyel a fiók egyébként a hatodik a sorban. A 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, valamint egymillió és kétmillió forintos címletekben megvásárolható nyomdai MÁP Pluszból az eddigi tapasztalatok szerint

a százezer forintos címletet választják a legtöbben. Emellett az 500 ezer és az egymillió forintos címletek a kedveltebbek, a nyári hónapok óta pedig a kétmillió forintos címlet népszerűsége is emelkedik.

A koronavírus-járvány érthetően a pénzügyi befektetésekre, így a nyomdai MÁP Plusz piacára is hatással volt.

A posta tájékoztatása szerint a márciusban elrendelt veszélyhelyzet miatt az első hetekben érezhetően csökkent a nyomdai MÁP Plusz iránti kereslet: miközben a korábbi heti értékesítési átlag elérte a 6,1 milliárd forintot, március második felében 1,8 milliárdra esett, és a tavaszi időszakban is alacsonyabban maradt. A járvány enyhülésével viszont ismét nőtt a kereslet, az év második felében pedig már folyamatosan emelkedett a nyomdai MÁP Plusz iránti érdeklődés, hozzávetőleg 100 milliárd forintnyi értékesítés realizálódott. A lakosság pénzügyi tudatosságát jól mutatja – emelték ki a Magyar Postánál –, hogy a nyomdai MÁP Plusznál a kereslet ugyan esett a tavaszi veszélyhelyzet idején, de a lejárat előtti visszaváltások aránya csekély maradt.

Fotó: Kallus György / vg.hu

A lakossági állampapírok állománya egyébként igen gyors ütemben emelkedett az elmúlt években, amiben jelentős a szerepe a MÁP Plusznak is. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint

a háztartásoknál lévő állampapír-állomány november végén 8994,6 milliárd forintot tett ki, vagyis 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

A dinamikus bővülésnek köszönhetően az állampapírok részesedése is folyamatosan emelkedik a lakossági értékpapír-portfólióban: novemberben már elérte a 66 százalékot, szemben az egy évvel korábbi 63,2-del. Növekszik az állampapírok súlya a háztartások teljes megtakarítási állományában is: miközben 2019. harmadik negyedévében még az összes pénzügyi eszköz 12,6 százalékát adták, a múlt év őszén már a 13,7 százalékát.

Több mint 2100 értékesítési pont

A Magyar Állampapír Pluszt elektronikus formában 2019. június 3-tól, nyomtatott formában 2019. november 4. óta lehet megvásárolni. A Magyar Államkincstár megbízásából mindkét típus forgalmazásában a Magyar Posta is részt vesz az erre kijelölt postahelyeken: a nyomdai MÁP Pluszt azonban kizárólag a Magyar Posta hálózatában, mintegy 2160 postai szolgáltatóhelyen vásárolhatják meg és válthatják vissza az ügyfelek.

Borítókép: Archív / Állampapír vásárlás a postán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában