a vírust követően

2021.02.26. 10:50

Fellendülhet a személyi kölcsönök piaca

A gazdaság újraindulásával és a minősített fogyasztóbarát konstrukciók terjedésével ismét növekedésnek indulhat a személyi kölcsönök piaca is.

A Világgazdaság pénteki cikke kiemeli, hogy december végével megszűnt a fogyasztási hiteleknél alkalmazott THM-­plafon. A kínálat egyébként nem sokat változott a koronavírus­járvány első hullámát megelőző állapotokhoz képest, a legjobb ajánlatokra is hét százalék feletti teljes hiteldíj mutató (THM) a jellemző – teszik hozzá.

Felidézik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint

egyértelműen a személyi kölcsönök voltak a koronavírus-­válság nagy vesztesei 2020-­ban a lakossági piacon: a megkötött új szerződések összege majdnem 40 százalékkal csökkent, és 337,2 milliárd forintot tett ki. Ennél kisebb éves volumenre legutóbb 2017-­ben volt példa.

Az új hitelszerződések összetételén jól látszottak a múlt év márciusától az év végéig élő THM-plafon hatásai: miközben 2019-­ben a változó kamatozás vagy legfeljebb egyéves kamatfixálás mellett megkötött szerződések aránya elenyésző, 1,5 százalékos volt, tavaly az év egészében már meghaladta az 58 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában