büntetés

2020.11.23. 13:03

Több mint 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

A legmeghökkentőbb eset az volt, amikor mogyoróbokrot akartak magnóliaként eladni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 esetben több mint 1,5 millió forintra bírságolt gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedő árusokat – olvasható a hivatal honlapján hétfőn megjelentetett közleményben.

A Nébih az elmúlt hetekben 130 árust és majdnem 9400 szaporítóanyagot ellenőrzött a kormányhivatalokkal együttműködve. A kifogások legnagyobb része hiányos jelölésekre, nyomonkövethetőségi, minőségi hibákra vezethető vissza. Csaknem 3 ezer ismeretlen eredetű oltványt meg kellett semmisíteni. Előfordult, hogy a kereskedők életképtelen csemetéket árultak, méghozzá alig olcsóbban, mint a megbízható kertészetek.

Volt, aki átírta az oltvány címkéjén a növény fajtáját, vagy a piacra érve tüntette föl, holott azt csak a kitermesztéskor lehet biztonságosan megállapítani.

A legmeghökkentőbbnek a Nébih azt találta, amikor mogyoróbokrot akartak magnóliaként eladni.

A szabálytalanságok miatt a közlemény hangsúlyozza, hogy szaporítóanyagot csak megbízható helyről szabad venni.

A csalás évek múlva derül ki, amikor a növény termést hoz, az ismeretlen eredetű növények ráadásul növényi károsítókat is terjeszthetnek – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában