statisztika

2020.11.17. 10:16

Évente ötmillió páciens fordul meg a közfinanszírozott fogorvosoknál

Minden második magyar ember járt tavaly az egészségbiztosító által támogatott fogászatokon.

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent, vagyis minden második magyar ember megfordult tavaly az egészségbiztosító által támogatott fogászatokon – írta a Világgazdaság kedden a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján.

Az ellátás finanszírozására az idén 42,4 milliárd forintot tartalmaz a NEAK előirányzata, tavaly ez az összeg 37,5 milliárd forint volt. Novemberben a NEAK adatai szerint 277 alapellátó fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen. Áprilisban ezeknek a praxisoknak a száma 235, májusban 246, júniusban pedig 288 volt.

Az adatok nagyjából stagnálnak

mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint jelenleg az alapellátó fogorvosoknak biztonságot ad a NEAK által finanszírozott praxis.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2294 intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, ezek jellemzően vállalkozási formában működnek, és összesen 3381 szervezeti egységet működtetnek. Jelenleg 178 gyermek-, 257 iskolai, ifjúsági, 450 felnőttellátó, továbbá 1876 vegyes és 38 ügyeleti ellátást nyújtó szolgálat biztosít közfinanszírozott alapellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában