új látásmód

2020.10.25. 15:02

Vadászpók védheti meg az almát a levéltetű ellen

Az almaültetvényeken segítheti a növényvédőszerek helyett a biológiai növényvédelmet a Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének legújabb kutatása.

Derecske, 2015. szeptember 9. Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ennek alapja, hogy a vegyszermentes növényvédelemmel védett almaültetvényeken nagy számban jelennek meg a különböző pókfajok, ám a gyümölcsösök táplálékhálózatában betöltött szerepükről meglepően kevés ismeret áll rendelkezésre – írja a Magyar Nemzet.

Noha a kutatók arra jutottak, hogy a lombozatlakó vadászpókok zsákmányai elsősorban olyan ízeltlábúak, amelyek nem károsítják a növényt, az esetek harmadában ugyanakkor almakártevőket zsákmányolnak.

Az almafákra veszélyt jelentő kártevők közül legtöbbször a különböző növénytetvekkel táplálkoztak a pókok.

Habár egyes pókfajok hatékonysága bizonyított, a biológiai növényvédelemben nehézséget jelent, hogy elsősorban inkább az ültetvények szempontjából jelentéktelen szervezeteket, például legyeket fogyasztanak.

Ez a tény pedig jelentősen csökkentheti a lombozatlakó vadászpókok hatékonyságát a kártevők korlátozásában.

A kutatók ugyanakkor arra a következtetésre jutottak, hogy a növényvédelem szempontjából nem a biodiverzitásra, tehát minél több faj bevonására kell törekedni, hanem a hatékonyság érdekében egyes pókcsoportokra kell fordítani nagyobb figyelmet az almáskertekben.

A pókok szerepe az almaültetvények táplálékhálójában rendkívül összetett. A különböző almakártevők szabályozásában így más-más vadászpókfajoknak lehet meghatározó szerepe.

Borítókép: Egy munkás golden almát szed a Bold-Agro Kft. almáskertjében, Derecske határában 2015. szeptember 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában