alacsony a munkanélküliség

2020.10.15. 10:40

Nőtt a foglalkoztatottság, már 4,5 millióan dolgoztak augusztusban

A foglalkoztatás mértéke augusztusra elérte a tavalyi szintet: több mint 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1-en.

György László a Központi Statisztikai Hivatal jelentését értékelve felhívta a figyelmet:

3,8 százalék volt a munkanélküliség, ami a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

Ugyanakkor augusztusban az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés ennél jóval kisebb mértékben, csak 0,2 százalékkal csökkent, azaz lényegében az egy évvel korábbi szinten maradt.

Úgy tűnik – fűzte hozzá –, hogy az exportkapacitások is versenyképesek, és a megrendelésállomány növekedése is bizakodásra ad okot.

„A középtávon előttünk álló időszakról pedig azt mondhatjuk, hogy (...) Magyarország a tíz legjobb beruházási célpont között van, s közel négyezermilliárd forintnyi, a GDP-nk majdnem 10 százalékának megfelelő új beruházásról született döntés Magyarországon” – fogalmazott.

A kormány arra számít – mondta –, hogy az ipar a következő hónapokban is képes lesz a tavalyi szintet hozni a koronavírus-járvány ellenére.

Szólt arról is, a gazdaságvédelmi akcióterv során a kormány megvédte a munkahelyeket, sőt újakat hozott létre; most és a jövőben elsősorban az új munkahelyek létrehozására helyezik a hangsúlyt, valamint a beruházásösztönző támogatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában