Ország-világ

2020.10.26. 08:30

Hivatásos őrök felügyelhetik az év végi bevásárlásokat

Veszélyezteti a működést, hogy a dolgozókkal figyeltetik a maszkviselést.

Noha bezárathatják egy időre a kereskedő üzletét, ha ott sorozatosan megsértik a maszkrendeletet, ennek ellenére kerülik a cégek a vásárlók ellenőrzését, a járványügyi védekezést segítő, költségesebb megoldásokat. Az áruházakban kevés vagy túlterhelt a bevethető munkaerő, miközben a fokozódó vírusfenyegetettség több vitás helyzetet szül a vevőkkel – írja a Magyar Nemzet. A szakszervezet szerint egészségvédelmi és nem üzleti kérdés, hogy zsebbe nyúlnak-e a munkaadók, mert az alapellátási láncban leginkább veszélyeztetett bolti kiszolgálói kört tehermentesíteni kell. Javaslatuk szerint az év végi szezonban polgárőrök, külsős vagyonőrök alkalmazására lenne szükség nemcsak a bejáratnál, hanem a polcok között is.

„A járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban. Arra kérjük a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit az országban, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget.

Javasoljuk, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket”

– közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke jelezte: következik a halottak napi hétvége, amikor várható, hogy a megszokottól eltér az áruházi fogyasztás, majd az interneten a feketepéntek-akciózások érkeznek, amihez csatlakoznak a hagyományos üzletek is – ezután pedig már nem csitul a roham karácsonyig.

Feszült helyzetek október 23-a előtt

Azonban szerinte a vírusos év végi szezonban csak pluszköltség vállalásával maradhatnak biztonságosak a tömeges vásárlási körülmények. Mint felidézte, országszerte egynapos, ünnepnapi zárvatartás volt október 23-án, ezért a boltokban múlt csütörtökön mindenki a hosszú hétvégére is vásárolt: a szokásosnál erősebb volt a forgalom, ami kiélezte a feszült helyzeteket.

„A hosszú hétvégék előtt, ha kimarad a megszokott beszerzési nap, jellemző, hogy a magyarok élelmiszerből többszörös mennyiségeket vásárolnak.

A csütörtöki erősebb forgalomban a tapasztalatok szerint az alkalmazottak már nehezen tudtak arra is figyelni, hogy a vásárlókon szabályosan áll-e a maszk vagy tartják-e a távolságot másoktól”

– mondta a szakszervezeti vezető. Jelenleg áruházanként egy-két biztonsági őr dolgozik nyitástól zárásig, akik inkább a pénztárak környékén lévő állomásról, a bejáratok környékén figyelnek, ritkán látni a sorok között vagy a hűtőpultnál egyenruhás alkalmazottat.

Békés feladatok helyett

„Az elmúlt években leépült a külsős cégekhez kiszervezett vagyonőri, biztonsági szolgáltatás az üzletekben, a járvány előtt az elenyésző számú, kisebb bűnesetekre elegendő volt a belső kamera követésére kijelölt, saját alkalmazott.

Mivel az üzlet teljes területén mindenkitől számon kell kérni a maszkviselést, az ősz óta túlzott teher hárul a békés, hagyományos feladatokhoz szokott alkalmazottakra, akiknek többsége nő, családanya”

– emlékeztetett Bubenkó Csaba.

A szakszervezeti vezető ugyanakkor jelezte, hogy érkezéskor ma már keveseket kell emlékeztetni a kötelező viseletre, a többség megtanulta, hogy maszk nélkül be sem lehet lépni a boltba.

Jogszerűtlen lazaság

Ugyanakkor a pultok, sorok között az egyik gyakori, de legalább enyhébb jelenet, hogy a vásárlók lehúzzák, félretolják, leveszik a maszkot, mert például szagolgatják az árut, vagy kimelegednek a tumultusban, esetleg nem hallja az eladó pontosan, mit kérnek a csemegepultnál. Bubenkó Csaba szerint sokan nem tudatosan, hanem ösztönösen szabadulnak a maszktól, általában csak néhány mély lélegzetvétel, egy-két perc erejéig.

”Érthető, de jogszerűtlen ez a pillanatnyi lazaság is, ami a jelen lévő dolgozókat azonnali fellépésre készteti. Viszont így az árufeltöltéssel, kiszolgálással, árazással, kasszázással, egyéb szokásos teendőkkel megbízott munkavállalók egyre szorongatottabb helyzetben, többszörös terhelés alatt lesznek, ami álláspontunk szerint túlzás és az egészségükre is veszélyes.

A korábbi években rekordnyereségeket elérő áruházláncoknál a járvány mostani szakaszában már nem lehet szempont, hogy mekkora kiadást jelent a jogszabálynak megfelelő körülmények biztosítása

– hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy mivel külön embert kíván az ellenőrzési kötelezettség az áruházakban, nem lehet ezen tovább spórolni, mert a karácsonyi tömegben megakadhatnak a rutinfolyamatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!