statisztika

2020.08.20. 14:28

Az ingatlanvásárlók 30-35 százaléka hitelt is igénybe vesz lakásvásárláskor

A Duna House elemzése szerint a vevők pénzügyi tudatossága javult az elmúlt időszakban, köszönhetően a kormányzati intézkedéseknek is, így mind többen hoznak megalapozott döntést vásárláskor.

Budapest, 2017. július 31. Egy ügyfél tárgyal az ügyintézővel az MFB Pont közvetítői hálózat újonnan megnyitott fiókjában az MKB Bank Váci utcai székházában 2017. július 31-én. Összesen 750 milliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető a kibővített MFB Pontok hálózatánál hitelprogramok keretében 2020-ig a kis- és középvállalkozások és a lakosság számára. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

A Duna House Pénzügyek szakemberei a statisztikai adatok és a bankok ajánlatai alapján kiszámolták, hogy egy keresettel (nettó átlagkereset: kedvezmények nélkül 246 800 forint, kedvezményekkel 254 300 forint) és a minimálisan elvárt önerővel 27 millió forintig választhatnak a vevők ingatlant, míg 2 keresővel vagy további állami támogatással könnyen meg lehet duplázni ezt az összeget. Hozzátették, a vásárláshoz 5-6 millió forint önerő mindenképpen szükséges, de ehhez hitelt szerezve, már megfelelő ingatlanhoz juthat a vevő a fővárosban is.

Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője közölte, a kormányzati intézkedések az elmúlt években még biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tették a jelzáloghitelezés folyamatát, ami jelentősen hozzájárul az otthonhoz jutáshoz.

A társaság adatai alapján 26-27 millió forintból a főváros külső kerületeiben egy 40-56 négyzetméteres panellakást lehet venni, illetve a belső kerületekben egy kisebb, 28-30 négyzetméteres téglalakást. A nagyvárosokban ennyi pénzért szintén 40-60 négyzetméter közötti használt lakás, vagy kisebb városokban ház is kapható. Újépítésű ingatlant ennyiért csak vidéken lehet vásárolni, de például Tiszakécskén 70 négyzetméteres újépítésű lakást is lehet venni 26-27 millióból.

A piaci adatok szerint ennek a duplája, 56 millió forint már bőven elegendő egy 40-60 négyzetméteres belvárosi lakás megvásárlásához a fővárosban, a külsőbb kerületekben pedig már ennél nagyobb lakások is elérhetők ebben a kategóriában. Ennyiért már Budapesten is kapható újépítésű ingatlan, a III. kerületben 52 millió forintért már van 48 négyzetméteres kertkapcsolatos lakás, az agglomerációban, például Érden pedig újépítésű sorházat, ikerházat is lehet venni ennyiért.

A Duna House adatai alapján a hitelt is igénybe vevő vásárlók korcsoportja – részben az első lakást vásárlók számának növekedése miatt is – fiatalodott az elmúlt időszakban: a fővárosban a lakásvásárlók 37 százalékát a 30-40 év közöttiek tették ki 2020 júliusában, vidéken 29 százalékát, ám ott még erős a 40-50 év közötti korosztály is.

Borítókép: Egy ügyfél tárgyal az ügyintézővel az MFB Pont közvetítői hálózat újonnan megnyitott fiókjában az MKB Bank Váci utcai székházában 2017. július 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában