Járvány

2020.05.11. 07:53

Sokaknak jelent segítséget a törlesztési moratórium

Az érintett ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka él a lehetőséggel.

A Magyar Hírlap a lapnak nyilatkozó pénzintézetek válaszai alapján arról ír, hogy a

fizetési haladék kapcsán az elmúlt időszakban kiemelkedő volt az érdeklődő ügyfelek száma.

Emlékeztetnek arra, hogy a moratóriumot azok is igényelhetik az év végéig, akik arról nyilatkoztak, hogy továbbra is az eredeti feltételek szerint törlesztenék hiteleiket.

A Takarékbankhoz április 30-ig mintegy nyolcvanezer nyilatkozatot nyújtottak be az ügyfelek a továbbtörlesztésről. A pénzintézetnél általánosságban az ügyfelek jelentős részének csak egy hitele van, de azok, akiknek több van és nyilatkoznak, jellemzően valamennyi hitelük törlesztését folytatják.

Az OTP Banknál a lakossági hitelekkel rendelkező ügyfelek közül több mint 340 ezren tettek nyilatkozatot arról, hogy nem szeretnének élni a moratóriummal, ami negyven százalék feletti arányt jelent.

Az MKB Banknál mind lakossági, mind vállalati oldalon harminc százalék körül alakul a nyilatkozók száma, azaz akik nem kérik a moratóriumot. Jelentős számú új bejelentésre már nem számítanak. Náluk nem jellemző, hogy az ügyfelek szerződésenként döntenének a moratóriumalkalmazásáról.

A Budapest Banknál viszont már jellemzőbb a kölcsönönkénti döntés, a pénzintézet több hitellel rendelkező ügyfelei közül van, aki nem minden termék esetében él a moratórium lehetőségével. Május 4-én a jelzáloghitelek esetében több mint hatvan, az autófinanszírozás esetében pedig közel 75 százalék volt a nyilatkozó ügyfelek aránya. A vállalati ügyfelek fele kíván jelenleg az eredeti szerződése szerint tovább törleszteni.

A CIB Banknál hitelterméktől függően a lakossági ügyfelek negyven-ötven százaléka él a moratórium alól való kilépés lehetőségével. Arányaiban legtöbben a jelzáloghitelek és a hitelkártyák esetében kérték, hogy tovább fizethessék hitelüket. Elenyésző viszont azoknak a száma, akik hitelenként döntenének a továbbfizetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában