Járvány

2020.05.18. 12:16

Drágábban, de éledhet a rendezvénypiac

A koronavírus-járványt követően a szigorúbb előírások drágítani fogják a rendezvények megszervezését a piac szereplőinek. Ezekre a pluszköltségekre viszont úgy kell tekinteni, mint olyan befektetésekre, amelyek nélkül nem tudna talpra állni a szektor.

Forrás: Shutterstock

Ha az idén az átlagos 1000 milliárd forint feletti forgalomnak csak 40 százaléka realizálódik a rendezvényszervezés piacán, az már jó hír – erről a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének (Maresz) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Ganczer Gábor – aki a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója is – elmondta, hogy

a teljes ágazat (beleértve a partnerszolgáltatásokat, mint például a hangtechnika, világítás, standépítés, catering stb.) 600 milliárd forintot közelítő kiesését az magyarázza, hogy a veszélyhelyzet márciusi kihirdetésekor azonnal leállt a rendezvényszervezés, a korlátozások pedig ezen a területen maradnak a legtovább érvényben.

A Maresz elnökének értelmezése szerint az a kormányzati könnyítés, amely júniustól engedélyezi a kétszáz fős esküvők megtartását, logikusan vonatkozhat más, hasonló létszámú rendezvényekre is. Ha ez helytálló, akkor nem elhanyagolható előrelépésről van szó, hiszen elindulhatnak a tréningek, kisebb szemináriumok, csapatépítők, és ezek az események sok cégnek adnak munkát.

A rendezvényszervezés mintegy százezer embert foglalkoztat. Az elbocsátások és a céges bedőlések is megkezdődtek, de ezek egyelőre nem tömegesek.

A vállalkozások jellemzően kivárnak a leépítésekkel, már csak azért is, mert a hatékony újraindulás egyik előfeltétele éppen a szakképzett munkaerő. Az állami támogatásokat a többség valamilyen formában fel tudja használni, de a járulékkedvezmény lehetőségén a Maresz tagságának mintegy harmada kívül esik, mivel a tevékenységi körüket meghatározó TEÁOR-szám nem szerepel a szabályozásban.

Lobbizunk a járulékkedvezmény kibővítéséért és a júniusi dátum jövő februárig, de legalább december végéig történő meghosszabbításáért

– mondta.

Ezenkívül kezdeményezték a hitelmoratórium további egy évre szóló prolongálását, valamint a 96 százalékos reprezentációs adó eltörlését.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában