SZJA kisokos

2020.03.12. 11:06

Március 16-ig SMS-ben is igényelheti az adóbevallási tervezetét

Automatikusan elkészíti a NAV a személyijövedelemadó-bevallásokat. Önnek semmit nem kell tennie, kivéve egy-két esetet.

Forrás: Pixabay

A Bors összegyűjtötte, mire kell odafigyelnie, hogy ne legyen probléma.

A személyijövedelemadó-bevallás (szja) a tavalyi évben megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás.

Ez azt jelenti, hogy a NAV automatikusan kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

Ha van ügyfélkapuja, akkor könnyedén meg tudja tekinteni a NAV által elkészített bevallást, és ha mindent rendben talál, akkor semmi további tennivalója nincsen.

Ez alól kivételek azok a személyek, akik egyéni vállalkozók, áfás magánszemélyek vagy mezőgazdasági őstermelők, hiszen nekik kötelező kiegészíteni a tervezetet. Ha nincs ügyfélkapuja, de szeretné leel­lenőrizni a leírtakat, akkor március 16-ig akár SMS-ben is igényelheti a tervezetet, amelyeket április 30-áig kiküldenek postán.

Az elkészült tervezetekből május 20-án automatikusan elkészül a bevallás.

Akinek viszont van olyan jövedelme, amiről a NAV nem szerzett év közben tudomást, például egy ingatlant bérbe adtak, vagy jogosultak bizonyos kedvezményekre, de azt nem érvényesítették az elmúlt évben, maguknak kell módosítaniuk vagy önállóan kell beadniuk a bevallásukat. Ilyen kedvezmények lehetnek az első házasság kedvezménye, a betegségek után járó személyi kedvezmények, vagy a különböző családi kedvezmények. Ezeket akár egy összegben is visszaigényelheti, csak módosítania kell a tervezetben. Az erre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldenie, csak őrizze meg az elévülési időszak végéig, ami általában öt év.

Határidők az szja-bevalláshoz

Március 15. A tervezetek elérhetők az ügyfélkapun keresztül.

Március 16. A bevallási tervezet postázása eddig igényelhető. Megteheti ezt a NAV internetes oldalán, vagy személyesen is az önhöz legközelebbi ügyfélszolgálati irodában. Levelet is küldhet, amiben az adó­azonosító jelét és a születési dátumát kell feltüntetnie. Ha SMS-ben szeretné kérni, akkor a +36/30-3444-304-es telefonszámra küldje el ugyancsak az adóazonosító jelét és a születési dátumát (ebben a formában: SZJA adóazonosítójel ééééhhnn). 16-a után már csak személyesen kérheti a NAV ügyfélszolgálatán keresztül papír alapon.

Április 30. Eddig adhat le nyilatkozatot arról, hogy ha szeretné a külföldi magánszemély bevallásának benyújtása alóli mentességét, ez angol nyelven is elérhető a NAV honlapján.

Május 20. A NAV közreműködése nélküli szja-bevallás benyújtása és az szja befizetési határideje. Eddig a napig dönthet arról is, hogy kinek ajánlja fel adója 1+1 százalékát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában