Felzárkózási pályán

2020.02.06. 20:38

Varga Mihály: országépítő munka folyik

Ehhez a munkához a gazdaság teljesítménye teremti meg az alapot a miniszter szerint.

Évindító fórumot tartott csütörtökön Miskolcon Csöbör Katalin, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője, a rendezvényen Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter azt mondta: Magyarországon országépítő munka folyik. A politikus beszédében kiemelte: ehhez a munkához a gazdaság teljesítménye teremti meg az alapot.

Azt mondta, a kormány 2020-ban is a családokat erősítő, az adóterheket mérséklő és a magyar emberek érdekeit szolgáló lépéseket tervez. A pénzügyminiszter a gazdaságpolitika céljának nevezte, hogy

  • a következő években is fennmaradjon az uniós átlagot két százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés,
  • tovább bővüljön a foglalkoztatás,
  • folytatódjon a bérek emelkedése és
  • növekedjenek a beruházások is.
  • Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a magyar embereknek a munkanélküliséggel, a sávos adózás igazságtalanságával, a több mint 80 százalékos államadóssággal és a devizahitelek terheivel kellett szembenézniük.

    A korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt tíz év munkába telt, mire megszűnt ez a méltatlan helyzet, Magyarország újra az országot megillető helyre került a régióban, és az ország a visegrádi négyekhez „újra vissza tudott zárkózni”

    - tette hozzá. Megemlítette, hogy

    a gazdaság növekedése 2019 harmadik negyedévében elérte az 5 százalékot.

    A miniszter a gazdasági eredményekről szólva a továbbiakban elmondta, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly meghaladta a 4,5 milliót, és 2010 óta az átlagkeresetek több mint 80 százalékkal emelkedtek.

    Továbbra is fegyelmezett költségvetési politikát folytatnak, a cél, hogy legkésőbb 2023-ra olyan költségvetés szülessen, amely nem okoz hiányt

    - fűzte hozzá.

    Ezt csak fokozatosan lehet elérni – mondta Varga Mihály -, mert a magyar gazdaság felzárkózási pályán van, a költségvetés kialakításakor egyszerre kell mérlegelni az adó- és adósságcsökkentést, a beruházások támogatását és a bérek növelését a közszférában. Az eurózóna lassuló növekedése mellett, egy stagnáló külső környezetben csak úgy lehet megőrizni a növekedés mértékét, ha új eszközök kerülnek a gazdaságpolitika fókuszába – jelezte, kiemelve, ezért készül az új gazdaságvédelmi akcióterv.

    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) és Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő (b) egy gyártócsarnok ünnepélyes átadásán Felsőzsolcán 2017. február 3-án
    Fotó: Vajda János / MTI

    A tárcavezető kitért arra is, hogy az ország teljesítményén belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése kiemelkedő volt: a 2010-es kormányváltás óta eltelt időszakban a megyében megduplázódott az egy főre jutó GDP és a munkanélküliek száma is a térségben csökkent a legnagyobb mértékben országos szinten.

    Csöbör Katalin beszédében összefoglalta, hogy választókörzetében az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztések, beruházások történtek, több, költségvetési, uniós és külföldi tőkéből finanszírozott beruházás kezdődött és kezdődik el. Ezeknek köszönhetően a gazdaság, a mezőgazdaság, az infrastruktúra is fejlődhet, az elmúlt évek eredményeit a tavalyival összevetve elmondható, hogy az ország jól teljesít – tette hozzá a fideszes képviselő.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában