vajdasági gazdaságfejlesztési program

2019.12.18. 15:51

Telekommunikációs és kerékpárgyártó üzemet adtak át

A 21. század egyik legnagyobb kihívása a gazdaságban a technológia robbanásszerű változása, erre pedig csak innovációval lehet felelni – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerdán Szabadkán

Kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében szerdán olyan fejlesztéseket adtak át, amelyekkel megvalósulhat az innováció.

Az államtitkár rámutatott, hogy Európa békéje, prosperitása, fejlődése a keresztény kulturális talapzatra épül. Mint mondta:

a kereszténység nemcsak vallás, hanem életmód, életstílus, értékrend is egyben.

Ehhez az életmódhoz tartozik a kapitalizmus is olyan értelemben, hogy azt az egykor a Rajna menti protestáns vidékeken megjelent vállalkozók megteremtették – részletezte. Kifejtette, hogy az akkori vállalkozók tisztán gondolkodtak, „érték volt számukra másoknak munkát adni, a térségük felvirágoztatásában részt venni, együtt lélegeztek a munkavállalókkal, otthonuknak érezték a területet, ahol éltek, és ez tudta garantálni azt, hogy azok a térségek felvirágoztak, és tartósan fejlődni tudtak”. Ma a világ egyik legfejlettebb régiójának számít Nyugat-Európa, és ehhez közelít Közép-Európa is – húzta alá György László.

„Ez az a rendszer és életmód, amely Európát naggyá tette, és amely követendő példává teszi más régiók számára”

- magyarázta. Hozzátette, hogy erre az alappillérre épül az Európai Unió, és Magyarország ezért támogatja Szerbia mihamarabbi uniós csatlakozását.

„Támogatjuk, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen, hogy a magyar közösségek, amelyek reményeink szerint ennek a vállalkozásfejlesztési programnak köszönhetően is egyre közelebb kerülnek egymáshoz, még közelebb kerülhessenek”

- magyarázta az államtitkár Szabadkán.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte a magyar kormány támogatását és a partneri viszonyt, amely nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg és politikailag is fontos volt a vajdasági magyar közösség számára az utóbbi években.

A gazdaságfejlesztési program keretében Topolyán egy kerékpárgyártó üzemet adtak át szerdán. Elhangzott:

a program 23 nagyléptékű fejlesztéséből ezzel 21-et adtak át, emellett több mint tízezer szerződést írtak alá a pályázatok keretében, és több mint ezer munkahely jött létre.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza az idén indult, ebben az idegenforgalom is kiemelt helyet kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában