innováció

2019.12.02. 12:34

Palkovics László: a magyar gazdaság high-tech pályára állt

Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya megközelíti a 70 százalékot, ami Németország szintjével azonos.

Az elmúlt nyolc év iparpolitikai döntései révén a magyar gazdaság alapvetően high-tech pályára állt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságában tartott meghallgatásán.

Kiemelte:

Magyarországon magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg.

„Az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya megközelíti a 70 százalékot, ami Németország szintjével azonos. Lengyelországban ez az arány 20 százalék” – mondta.

A jelentős eredmények közé sorolta, hogy 2019 második negyedévében 833 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, ezzel együtt a vállalati adóterhek jelentősen csökkentek.

„Magyarországot befektetéstámogató, kiszámítható környezet jellemzi, a társasági adó a régióban a legalacsonyabb” – mondta.

Az intézkedésekkel a gazdaság növekedése 2018-ban több mint 5 százalékos volt, az ország teljesítményét a nemzetközi hitelminősítők is elismerik.

Emlékeztetett arra, hogy az innovációban Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél a GDP 1,8 százalékának felhasználása.

Palkovics László kifejtette:

a tárca gazdaságpolitikai stratégiája hét pillérre épül.

Ezek közül kiemelten szólt arról, hogy 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé váljon az ország villamosenergia termelése. Fontos pillérek közé sorolta az innovációvezérelt gazdasági növekedés megalapozáshoz az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma létrehozását, az úgynevezett science parkok kialakítását is. „Egy másik pillér szerint a kormány a digitális alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja a 4. ipari forradalomra való felkészültséget” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában