tenni kell valamit!

2019.11.19. 06:04

Tizenhárom uniós tagállam támogatta a magyar méhészeti javaslatokat

Magyarország az ágazat helyzetének kezelésére több elemből álló uniós intézkedéscsomagot dolgozott ki.

Sajóörös, 2019 április 25. Hubai Péter méhész egy kaptárba néz. Április elejétõl a betelelésig, október végéig tart a méhesszezon, amikor a méhesgazdák a természet rendjében virágzó növényvilágot és a mezõgazdasági kultúrákat követve gyûjtik és pergetik a mézet. Egy egy méh család 15-35 kiló mézet hord évadonként. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Tizenhárom uniós tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén – közölte az Agrárminisztérium (AM).

A magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint hangsúlyozta:

nagy eredmény, hogy a visegrádi négyek és más közép-kelet-európai országok mellett olyan régi tagállamok is támogatták a magyar kezdeményezést, mint Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Dánia, vagy Görögország.

Az európai méhészek minőségi termékei nem képesek felvenni az árversenyt az olcsó importtal. Hiába emelkedik uniós szinten a méhcsaládok száma, ha közben csökken az ágazat jövedelmezősége.

Az Ázsiából egyre nagyobb volumenben beérkező olcsó műméz oly mértékben csökkenti az ágazat jövedelemtermelő képességét, hogy ezek a hatások együttesen a méhészeti tevékenység felhagyását eredményezhetik.

„Ebből pedig az következhet, hogy a fiatalok nem fognak belépni az ágazatba, ami összeomlással fenyegeti a szektort” – fejti ki a miniszter.

„A méhészeti ágazat nem csak egy mezőgazdasági ágazat a sok közül, hiszen az európai élelmiszergyártás nagyban függ a beporzástól, ezért a méhészeti válság elmélyülésének megakadályozása összeurópai érdek”

- tette hozzá Nagy István.

„Az intézkedéscsomag keretében meg kell emelni a méhészeti programok költségkeretét, illetve lehetővé kell tenni a Közös Agrárpolitika más intézkedéseiről történő forrásátcsoportosítást. Emellett lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a méhészek a támogatást olyan, a termelés szempontjából fontos tevékenységekre fordíthassák, mint az állománypótlás, a kaptárok megújítása, valamint a műlép vagy méhtakarmány vásárlás. Végül a harmadik országokból beáramló silány minőségű méz miatt minél előbb újra kell szabályozni a méhészeti termékek eredetjelölésére és nyomon követésére vonatkozó szabályokat” – közölte a magyar tárcavezető.

Borítókép: illusztráció. Hubai Péter méhész egy kaptárba néz. Április elejétől a betelelésig, október végéig tart a méhesszezon, amikor a méhesgazdák a természet rendjében virágzó növényvilágot és a mezőgazdasági kultúrákat követve gyűjtik és pergetik a mézet. Egy egy méh család 15-35 kiló mézet hord évadonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában