eladási számok

2019.07.01. 19:16

Kiderült, mennyien fektetnek új autóba

Júniusban 13 577 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 4 százalékkal kevesebbet a tavaly júniusinál, az idei első hat hónapban pedig 74 543 gépkocsit, a növekedés 5 százalékos volt a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján hétfőn.

Az első félévi értékesítési számok kissé elmaradnak ugyan a növekedési várakozásoktól, de az év végére várt értékesítési volumen reálisnak látszik az egyesület szerint.

A kormány nagycsaládosokat támogató autóvásárlási programja érdeklődési szinten már látszik, a valós piaci folyamatokat július után lehet majd értékelni

- írták.

Az MGE rámutatott: továbbra is

kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel és benzines autók ne árasszák el az országot.

Júniusban 2226 új kishaszongépjármű került forgalomba, 4 százalékkal több, mint tavaly júniusban. Az első hat hónapban 22,0 százalékkal nőtt az új kishaszonjárművek eladása az előző év azonos időszakához képest, 12 904 járművet helyeztek forgalomba. A kishaszonjárművek piaca szintén elmaradt időarányosan az MGE előrejelzésétől. Az egyesület továbbra is szorgalmazza a vegyes használatú kishaszonjármű kategória újbóli bevezetését.

Júniusban 791 új nagyhaszongépjármű került forgalomba, 49 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az idei első hat hónapban pedig 3456, ami 2,0 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE a növekedési hitelprogram eredményeképpen a tavalyi éves teljesítmény megismétlését valószínűsíti e szegmensben.

Júniusban 16,0 százalékkal nőtt az új autóbuszok eladása a tavaly júniusihoz képest, 29 buszt helyeztek forgalomba, az első hat hónapban pedig 339-et, ami 5 százalékos csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva.

Júniusban 413 új motorkerékpár került forgalomba, 3,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az első hat hónapban 2399 motort helyeztek forgalomba, ami 35,0 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az egyesület szerint az előrejelzés feletti időarányos értékesítés ellenére is még alacsony a forgalomba helyezés. Bizakodásra ad okot az MGE szerint a bázissal szembeni jelentős növekedési trend, és továbbra is létfontosságúnak nevezték a robogó azonosítás megoldását.

A Carinfo.hu adatai szerint az új személygépjárművek és kishaszonjárművek összesített értékesítési listáját az idén júniusban a Suzuki vezeti 16,6 százalékos piaci részesedéssel, a Ford (11,9 százalék) és az Opel (8,06 százalék) előtt, az első fél évi sorrend ezzel azonos.

Az első fél évben 11 698 Suzukit adtak el, 13,38 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Fordból 11 126-ot értékesítettek, 12,72 százalékkal többet, Opelból 6546-et, 7,5 százalékkal többet, mint 2018. első hat hónapjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában