horgászati tilalom

2019.06.18. 15:15

Még vizsgálják a tömeges szajoli halpusztulás okait

Több mint száz mázsányi hal pusztult el, a hatóság azonnal horgászati tilalmat rendelt el.

A hatóságok még vizsgálják, mi okozhatta a mintegy száz mázsa hal pusztulását a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén múlt hét csütörtökön – mondta Szajol polgármestere kedden az MTI-nek.

Szöllősi József (független) azt mondta: a halak pusztulását horgászok fedezték fel még múlt hét csütörtök hajnalban. A történtekről azonnal értesítették a halászati szakhatóságot, a környezetvédelmi hatóságot, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, az állatorvost. A vízből vett mintát elküldték laboratóriumi vizsgálatra, a haltetemeket Debrecenbe boncolásra. A vizsgálati eredményekről még nincs hivatalos információjuk – közölte.

A település vezetője úgy véli, hogy a nagy meleg közrejátszhatott a halak pusztulásában, hiszen a történtek idején a víz hőmérséklete huszonhét-huszonnyolc fokos volt, de biztosat nem lehet tudni. Hozzátette:

a problémára korábban semmi nem utalt, a pusztulás előtti nap a halőrök még mindent rendben találtak

- jegyezte meg. Elmondta: a történtek miatt még múlt hét csütörtökön azonnali horgászati tilalmat rendeltek el, erről lakossági felhívást tettek közzé. A tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket azonnal lezárták. A halőrök péntek délelőttig az összes, mintegy száz mázsa haltetemet begyűjtötték- tájékoztatott. A polgármester elmondta: főként busák hullottak el, de a tetemek között voltak pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában