elemzők szerint

2019.05.24. 12:00

A beruházási ráta 25 százalékra nőhetett

A hitelpiac mindhárom szektorban kulcsszerepet játszhatott.

Az építőipar első negyedéves, 47 százalékos növekedéséből kiindulva bőven 20 százalék felett gyarapodhattak a beruházások, de a 30 százalék sincs kizárva – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A beruházási ráta 28-30 százalék körüli szintre ugorhatott,

a fejlesztésekhez elsősorban az üzleti és a lakossági szektor járulhatott hozzá, az állami szférában a magas bázis miatt enyhe mérséklődés mutatkozhatott.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője óvatosabban fogalmazott, szerinte összességében 8-10 százalék körüli lehetett a beruházások növekedése a tavalyi bázishoz képest, amihez mindhárom szektor hozzájárulhatott. A beruházási ráta 25 százalék környékére kúszhatott fel. Ezzel a beruházások a lakossági fogyasztás után a legerősebben húzhatták a GDP-növekedést.

A hitelpiac mindhárom szektorban kulcsszerepet játszhatott a beruházások növekedésében

– mondta Németh Dávid.

A vállalati fejlesztéseket a munkaerőhiány kényszeríthette ki, ám a kapacitásbővítés is jellemző volt, a cégek elsősorban gépvásárlásokkal jelenhettek meg a fejlesztéseknél. Az állami szektor tavalyi jó szereplése folytatódhatott, főleg az útfejlesztések támogathatták a közszféra beruházásait.

Mivel az uniós forrásoknál elszámolási vita van, így több beruházás is költségvetési forrásból valósulhatott meg. A lakosságnál a lakásépítések, -felújítások adják a tömeget, amit a válság előtti szintű hitelkihelyezés támogat. A szakértő a készleten ragadt termékeknél lát esetleges problémát, kérdéses, hogy mennyire teltek meg az autógyárak raktárai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában