Pénz7

2019.02.25. 17:17

Stabilitást növel a pénzügyi tudatosság erősítése

A bankrendszer számára is fontos, hogy ügyfeleik felkészült pénzügyi fogyasztók legyenek, és elkerüljék a pénzügyi szolgáltatásokban, termékekben rejlő kockázatokat

A lakosság és a vállalkozások pénzügyi tudatosságának erősítése, a pénzügyi ismeretek bővítése hozzájárul az ország pénzügyi stabilitása növeléséhez – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Pénz7 országos nyitóeseményén, hétfőn Budapesten.

Hozzátette:

az átgondolt, megfontolt pénzügyi döntések révén mind a lakosság, mind a vállalkozások elkerülhetik a csapdahelyzeteket, ez makrogazdasági szinten erősíti Magyarország pénzügyi stabilitását és versenyképességét.

Az MNB alelnöke kiemelte: az MNB egyebek közt azzal járul hozzá a pénzügyi tudatosság növeléséhez, hogy a saját honlapján lehetővé teszi a bankok ajánlatainak objektív összehasonlítását.

A Pénz7 eseményei, a pénzügyi tudatosság növeli a bankok közötti versenyt is, mert a fogyasztók megalapozottabban döntenek majd a bankok, pénzintézetek termékeiről, szolgáltatásairól – mondta Windisch László.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a jegybankban tartott ünnepélyes nyitóeseménnyel

elkezdődött az ötödik Pénz7, és ezzel Európában és világszinten is Magyarországon indult el az idén elsőként a fiatalok pénzügyi és vállalkozói tudatosságának fejlesztését célzó nemzetközi rendezvénysorozat.

Kiemelte: 200 ezer közép- és általános iskoláshoz jutnak el az alapítvány által kifejlesztett tankönyvek, a felső tagozatos általános iskolások matematika tantárgyába már beépítik a pénzügyi ismeretek oktatását is. Az idei év további újdonsága a „Számoljunk a befektetésekkel!” című középiskolai matematikai példatár – tette hozzá.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja elmondta: az, hogy a Pénz7 keretein belül bővítik az általános és középiskolások ismereteit, az egész ország, a kormány, sőt a bankok számára is hasznos. Kiemelte:

a bankrendszer számára is fontos, hogy ügyfeleik felkészült pénzügyi fogyasztók legyenek, és elkerüljék a pénzügyi szolgáltatásokban, termékekben rejlő kockázatokat.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára kiemelte: „szívügyének” tekinti a lakosság, benne a diákok és a vállalkozások pénzügyi ismereteinek bővítését, mert könyvvizsgálóként személyesen tapasztalta meg, milyen károkat okozhatnak az országnak, a vállalkozásoknak a rossz pénzügyi döntések, az esetleges csalások.

A PM államtitkára kiemelte: a pénzügyi tudatosság növelésére több évre szóló stratégiát alkottak. Szerinte elismerésre méltó az együttműködés a minisztériumok, az MNB, a Magyar Bankszövetség, a pénzintézetek és a Pénziránytű Alapítvány között. Kiemelte:

a bankok részvétele azért is nagyon fontos és üdvözlendő az ismeretek növelésében, mert a pénzügyi oktatás gyakran szembemegy a pénzintézetek „profitmaximalizálásra” való törekvésével.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság mindig ciklikusan fejlődik, változik, így „a bő éveket szűk esztendők követhetik”. Nagyon hasznos, ha a banki ügyfelek is tisztában vannak ezzel, és a pénzügyi ismeretek birtokában tehetnek a negatív hatások mérséklése érdekében.

Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára rámutatott: pozitív jelenség, hogy a programot támogató minisztériumok, bankok munkatársai egyre nagyobb számban önkéntesen is részt vesznek a Pénz7 rendezvénysorozatában. Így a szakértők a visszajelzések alapján saját előadásaik alkalmával is tapasztalhatják a hiányosságokat a pénzügyi kultúra területén.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta:

ebben az évben eddig 1200 iskola csatlakozott, mintegy 200 ezer tanuló vesz részt a programokon, 14 ezer tanórát tartanak, 700 önkéntes szakember osztja meg tapasztalatait a diákokkal.

Felidézte, hogy 2015-ben az első rendezvénysorozaton 660 iskola, illetve 90 ezer diák vett részt, a csatlakozók száma évről évre nő.

Az oktatási rendszer kiemelt feladata, hogy felkészítse a fiatalokat a változásokra, az új kihívásokra. Fontos, hogy az oktatásban és a hagyományos oktatási struktúrán túl is minél inkább megjelenjenek a mindennapi élethez kapcsolódó feladatok – mondta.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pénz7 keretében idén másodszor a pénzügyi tudatosságot segítő programok mellett a vállalkozói témák is megjelentek, több mint 30 ezer diák vesz részt a vállalkozói programokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában