a felzárkózás kulcsa

2019.02.21. 16:31

MNB-igazgató: a tudásalapú gazdaságra kell áttérnie az országnak

Magyarország versenyképességét erősíteni kell, ehhez a jövőben az országnak át kell térnie a tudásalapú gazdaságra – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

Palotai Dániel a Világgazdaság napilap Versenyképesség – Magasabb fordulatszámon címmel csütörtökön megrendezett konferenciáján kiemelte: erős Magyarországot kell építenünk, olyan országot, ahol javul az élet minősége, ehhez megfelelő fizetéseket kell adni a dolgozóknak, magas színvonalú egészségügyet és versenyképes oktatást kell teremteni. Elengedhetetlen ehhez a stabil államháztartás fenntartása – hangoztatta a jegybank főközgazdásza.

Az MNB a közeljövőben komplex versenyképességi csomagot hoz majd nyilvánosságra, azt követően, hogy a jegybank már tavaly 180 pontos versenyképességi javaslatcsomagot dolgozott ki.

Palotai Dániel jelezte:

igen nehéz kitörni egy országnak a közepes fejlettség csapdájából, az elmúlt évtizedekben ez alig hat országnak sikerült, nevezetesen Ausztria, Finnország, Írország, Szingapúr, Japán és Dél-Korea tudta ezt sikeresen megvalósítani.

A magas, átlagon felüli növekedési rátát felmutató időszakok szerinte rendszerint gyorsan kifulladnak, az esetek hat százalékában sikerül csak hét éven keresztül, vagy azon túl, átlag feletti bővülést elérnie egy-egy sikeres országnak.

Nincs egységes recept, de vannak fontos hozzávalók

A jegybank ügyvezető igazgatója kiemelte: nincs egységes recept a sikeres felzárkózásra, de a hozzá vezető úton

nagyon fontos a termelékenység javítása, az új, korszerű technológiák bevezetése, alkalmazása, a cégek hatékonyságának javítása, a népesség növekedésének biztosítása, a belső megtakarítások növelése.

A fenntarthatóság szempontjából nagyon fontosak a belső piacok, ezzel párhuzamosan a stabil államháztartás, a belső (hazai) forrásokon alapuló finanszírozást is el kell érni, mert az idegen devizára alapozott finanszírozás növeli az ország sérülékenységét, ami egy idő után gátolhatja a gazdasági növekedést.

Palotai Dániel kiemelte: az elmúlt időszakban Magyarországon az aktivitás és a foglalkoztatás jelentősen javult, gyakorlatilag elértünk a teljes foglalkoztatás határára, de regionálisan még vannak versenyképességi tartalékok a foglalkoztatásban, és a cégek termelékenységét is nagymértékben növelni kell – emelte ki a jegybank ügyvezető igazgatója.

A kkv-szektor jelentős termelékenységi tartalékot rejt

Palotai Dániel szerint az ország felzárkózásához stabil államháztartásra, hatékony kormányzásra, kiegyensúlyozott energia-ellátásra és erős hazai vállalatokra is szükség van.

A hazai szakember szerint a hazai kis- és közepes cégek (kkv-k) termelékenységét nagymértékben növelni kellene, mert az csak harmada a nagyvállalkozások hasonló mutatójának. Azt is el kellene érni, hogy a kkv-k is egyre nagyobb összegeket fordítsanak kutatás-fejlesztésre, innovációs célokra.

„Made in Hungary” helyett „Invented in Hungary”

Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja szerint a Made in Hungary korszakból át kell lépni az Invented in Hungary időszakába, azaz

növelni kell a magyarországi cégek által előállított hozzáadott értéket, meg kell emelni többek között a kis- és közepes cégek termelékenységét, hatékonyságát, és szükség van a hazai cégek innovációs képességének erősítésére is.

Csath Magdolna szerint fontos lenne, ha a magyar reálgazdaság szerkezete javulna, a külföldi multinacionális cégek szerepe még mindig nagy a Magyarországon létrehozott hozzáadott érték előállításában, hosszú értékláncokat kellene kialakítani, hogy emelkedjék a hazai kkv-k hozzájárulása a Magyarországon megteremtett hozzáadott értékhez.

Az emberek tudását is növelni kell

Emlékeztetett arra, hogy a World Economic Forum egyik versenyképességi rangsora szerint Magyarország „gyenge pontjai” közé tartoznak a vállalkozásokat tekintve a humán és innovációs képességek alacsony szintje, ezen javítani kell.

Csath Magdolna kiemelte:

uniós összehasonlításban is alacsony Magyarországon a magas tudományos végzettséggel rendelkezők aránya, ezen javítani kell annak érdekében, hogy az ország minél előbb álljon át a tudásalapú gazdaságra.

A digitalizációt erősíteni kell, ennek során a hardver beruházások mellett nagy hangsúlyt kell helyezni a szoftver fejlesztésekre is – jelezte a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában