Férőhelybővülés

2019.01.14. 08:41

Idén is jelentős összeg jut bölcsődefejlesztésre

Két évvel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig a települési önkormányzatoknak meg kell szervezniük a bölcsődei ellátás valamely formáját. A jogszabályban eredetileg 2018 év vége szerepelt, és azon falvak önkormányzataira vonatkozott, amelyekben több mint negyven három éven aluli gyermek van, vagy öt kisgyermeknek igényelnek bölcsődei ellátást.

Idén a bölcsődék működtetésére 36,6 milliárd forint jut a központi költségvetésből, három és félszer több, mint 2010-ben.

A 2014–2020-as fejlesztési időszakban 110 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre, a minibölcsődék kialakítására pedig 656,1 millió forint hazai forrás – válaszolta a minibölcsődék fejlesztésére vonatkozó kérdésre írásban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hétfői Világgazdaságnak.

Magyarországon 2018-ban 1958 bölcsődében 49 ezer férőhely volt, ezen intézmények száma kétszázzal, a férőhelyeké pedig kétezerrel bővült egy év alatt.

A hazai bölcsődei ellátás átszervezése 2017-ben kezdődött, a hagyományos bölcsődék mellett pedig megjelentek a családi és a munkahelyi bölcsődék is.

Korábban azonban csak azokon a településeken kellett bölcsődéről gondoskodniuk az önkormányzatoknak, ahol tízezernél többen élnek. Az új szabályozás már ennél szigorúbb.

A települési önkormányzatok 2017 óta folyamatosan eleget tesznek a bölcsődei igényekkel kapcsolatos kötelezettségüknek. Az új ellátási formák – amelyek többnyire mini- vagy családi bölcsődék – döntően fejlesztési forrásból létesülnek. Azért kellett meghosszabbítani az önkormányzatok számára a felkészülési időt, mert egy-egy projekt megvalósítása jellemzően 12–24 hónapig tart – írta Rétvári Bence.

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly őszi bejelentése szerint 4,5 milliárd forintos kerettel újabb pályázati felhívás jelent meg önkormányzati bölcsődék és minibölcsődék létesítésére. A pályázatokat 2019. március 18-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Intézményfejlesztésre felújítás esetén legalább tízmillió és legfeljebb százmillió forint igényelhető, míg új bölcsőde építésére 60 és 400 millió forint közötti támogatásra lehet pályázni.

Tavaly a bölcsődék normatív finanszírozását felváltotta a feladatalapú finanszírozás, ennek keretében a központi költségvetés bértámogatást és üzemeltetési támogatást ad az önkormányzatoknak, a bölcsődék és minibölcsődék működési kiadásainak pedig a 82 százalékát fedezi a korábbi 40 százalék után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában