vizsgálat

2018.12.07. 10:48

A hitelintézetek többsége megfelel a fair banki előírásoknak

Csak kisebb hiányosságokat tárt fel a jegybanki vizsgálat: a 16 pénzügyi intézményt érintő vizsgálatsorozatban 13,65 millió forint bírságot szabtak ki, és a hibák kijavítására kötelezte a társaságokat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Budapest, 2017. július 31. Egy ügyfél tárgyal az ügyintézővel az MFB Pont közvetítői hálózat újonnan megnyitott fiókjában az MKB Bank Váci utcai székházában 2017. július 31-én. Összesen 750 milliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető a kibővített MFB Pontok hálózatánál hitelprogramok keretében 2020-ig a kis- és középvállalkozások és a lakosság számára.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Máthé Zoltán

A tájékoztatás szerint a 2015 februártól életbe lépett „fair banki” szabályrendszer betartásának ellenőrzésekor az MNB kiemelten ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények az egyes hiteltípusok igénylése során megfelelően teljesítették-e a szerződéskötést megelőző szóbeli és írásbeli ügyféltájékoztatási kötelezettségüket.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a piaci szereplők egyes hitelügyleteinél nem volt utólag igazolható a tájékoztató dokumentumok átadása, a jelzáloghitelek személyre szóló tájékoztatói hiányosak voltak, illetve több esetben az egyoldalú kamatmódosítási gyakorlatuk sem felelt meg teljeskörűen a fair banki szabályoknak.

A jegybank mindezek nyomán 15 pénzügyi intézményre 13,65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. Az MNB a fogyasztói hitelfelvétellel összefüggő tájékoztatási szabályok betartását a jövőben is kiemelt figyelemmel követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában